"Τα βρήκαν" Μέρκελ και Ρέντσι
29/01/2016 22:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Τα βρήκαν" Μέρκελ και Ρέντσι

Το Βερολίνο έδειξε ότι θα επιτρέψει ευελιξία σχετικά με τα οικονομικά, η Ρώμη ξεμπλόκαρε τη βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ματέο Ρέντσι έδειξαν μια εικόνα ενότητας, μετά την παρατεταμένη συνομιλία τους το μεσημέρι στο Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι είχαν επιλυθεί οι εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου. Ο ιταλός πρωθυπουργός έφτασε στη Γερμανία την Παρασκευή, αναζητώντας την υποστήριξη της Μέρκελ για περισσότερη "ευελιξία" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οικονομία της χώρας του. Φάνηκε να πέτυχε αυτόν τον στόχο, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε τα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Ρέντσι και την πρόσφατη πρόοδο που έχει σημειώσει.

"Μπορούμε να δούμε βήμα-βήμα πως η ατζέντα αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή", είπε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία κινείται "ακριβώς στη σωστή κατεύθυνση". "Πρόκειται για μια σημαντική συμβολή στο μέλλον της Ιταλίας και μια σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης", πρόσθεσε μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε μια ώρα περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Η Μέρκελ θέλησε να αποφύγει μια ανοιχτή διαμάχη με την Ιταλία σε μια εποχή όπου η κρίση των προσφύγων δοκιμάζει την ηγεσία της στο εσωτερικό και στην ΕΕ. Το Βερολίνο θεώρησε επίσης την πρόσφατη σκληρή στάση του Ρέντσι ως τακτική για να κερδίσει την έγκριση της Μέρκελ για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς του.

Η Μέρκελ, όμως, φαίνεται να πήρε αυτό που ήθελε από τον Ρέντσι. Η Ιταλία έχει μπλοκάρει την βοήθεια των 3 δις ευρώ της ΕΕ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τα χρήματα είναι το κεντρικό θέμα μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου. Η Μέρκελ θεωρεί την Τουρκία ως τον κεντρικό άξονα στην προσπάθειά της να μειώσει τη ροή των προσφύγων στη Γερμανία.

Χωρίς την ενίσχυση, ωστόσο, η Άγκυρα είναι απίθανο να λάβει μέτρα για να ανακόψει τη ροή. Ο Ρέντσι δήλωσε ότι η Ιταλία ήταν έτοιμη να αναλάβει το ρόλο της και η ενίσχυση θα πρέπει να εγκριθεί εντός των ημερών. "Η Ιταλία έχει πει ναι", είπε, προσθέτοντας ότι "θα τον ευχαριστούσε" αν η ενίσχυση θα προωθούνταν πριν την διάσκεψη των δωρητών για τους πρόσφυγες στο Λονδίνο, που ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα. Κατηγόρησε για την καθυστέρηση την Επιτροπή, η οποία όπως είπε, όφειλε στην Ιταλία ακόμα κάποιες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία που είχε ζητήσει.

Η συνάντηση της Παρασκευής θεωρήθηκε ως ζωτικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Ο Ρέντσι κατηγορούσε το Βερολίνο επί εβδομάδες, διαμαρτυρόμενος για την εμμονή του στις πολιτικές λιτότητας και αυτό που η Ρώμη θεωρεί ηγεμονία του στην λήψη αποφάσεων της ΕΕ. Η Ιταλία ετοιμάζεται για επανεξέταση των δημοσιονομικών της από την Επιτροπή και επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιολόγηση. Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο βάρος του χρέους της Ευρώπης, μετά την Ελλάδα, και βρίσκεται υπό πίεση να το μειώσει. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων.

Αλλά ο Ρέντσι αντιμετωπίζει μία σειρά δημοτικών εκλογών το επόμενο έτος και ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για την αναμόρφωση της κυβέρνησης το φθινόπωρο. Για να επικρατήσει ενάντια σε έναν αυξανόμενο λαϊκίστικο κύμα, χρειάζεται περισσότερη ευελιξία από όση του επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης. "Το βουνό του χρέους πρέπει να μειωθεί. Όλοι το γνωρίζουν" είπε ο Ρέντσι. "Δεν λέω αυτό για να κολακεύσω την Άνγκελα, αλλά για τα παιδιά μου και τα παιδιά των παιδιών μου... Αλλά η λιτότητα από μόνη της δεν θα λειτουργήσει".

Ενώ η γερμανίδα καγκελάριος δεν είχε δηλώσει σαφώς πως η ΕΕ πρέπει να δείξει επιείκεια στην αξιολόγηση της Ιταλίας, άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της. Η Μέρκελ τόνισε ότι εναπόκειται στην Επιτροπή να καθορίσει πόση ευελιξία θα επιτρέψει κατά την αξιολόγηση των οικονομικών της Ιταλίας. "Ευτυχώς εναπόκειται στην Επιτροπή να προσφέρει την ερμηνεία της και εγώ δεν πρόκειται να εμπλακώ", είπε.

Οι δύο ηγέτες παρουσίασαν μια εικόνα γνήσιας φιλίας μετά τη συνάντησή τους, τονίζοντας ότι συμφώνησαν στα περισσότερα ζητήματα, παρά τις διαφορές τους σχετικά με την οικονομική πολιτική. Ο Ρέντσι, εξιστορώντας ένα πρόσφατο δείπνο μεταξύ της οικογένειάς του και της Μέρκελ, δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψή της ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη περηφάνια για το παρελθόν της και αισιοδοξία για το μέλλον της. "Νομίζω ότι η Ιταλία και η Γερμανία θα υπερασπιστούν την Ευρώπη" είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. "Μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα, αλλά τουλάχιστον θα συζητήσουμε τις διαφορές μας με ένα χαμόγελο".

politico.eu

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.