"Στράγγιξε" από μετρητά η Βενεζουέλα
07/10/2017 18:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Στράγγιξε" από μετρητά η Βενεζουέλα

Μετά τις ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την WSJ, πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι και με την έλλειψη μετρητών.

Οι τράπεζες έχουν χαμηλή ρευστότητα, με αποτέλεσμα οι Βενεζουελανοί να περιμένουν με τις ώρες σε κάποια ουρά για να κάνουν ανάληψη μερικών χαρτονομισμάτων. Μάλιστα η κατάσταση ώθησε πολλούς να κάνουν τις συναλλαγές για αγαθά ή υπηρεσίες τους με ανταλλαγές προϊόντων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας Nicolas Maduro, κατηγόρησε τη μαφία της χώρας για την έλλειψη των μετρητών, αναφέροντας ότι μεταφέρει τα χαρτονομίσματα στο εξωτερικό για να εκτροχιάσει την οικονομία της Βενεζουέλας, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του.

Λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού, η κυβέρνηση Maduro, στις αρχές του χρόνου έθεσε σε κυκλοφορία νέα χαρτονομίσματα αξίας 500, 5000 και 20.000 μπολιβάρ. Τον Ιανουάριο ένα αμερικανικό δολάριο ανταλλασσόταν στην μαύρη αγορά έναντι 4.578 μπολιβάρ. Τώρα η "ισοτιμία" έχει φτάσει στα 29.170 μπολιβάρ.

Αναλυτές έχουν προβλέψει ότι μέχρι το τέλος του έτους ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα ξεπεράσει το 1000%, την ώρα που πολλοί κάτοικοι της χώρας θεωρούν ότι τα οικονομικά μέτρα του προέδρου Trump κατά της Βενεζουέλα θα επιδεινώνουν περαιτέρω την ήδη καθημαγμένη οικονομία της.

capital.gr