"Πράσινο φως" από το ΝΑΤΟ αναμένει η πΓΔΜ
09/07/2018 17:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Πράσινο φως" από το ΝΑΤΟ αναμένει η πΓΔΜ

Την Τετάρτη ξεκινά η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της θα επικεντρωθεί στην κριτική που έχει ασκήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στη Συμμαχία, η ένταξη της πΓΔΜ θα είναι επίσης στην ατζέντα.

"Έχουμε πολλές ελπίδες και νομίζω πως τα πάντα έχουν δρομολογηθεί και θα πρέπει συμβούν αυτήν την εβδομάδα" δήλωσε στο Reuters ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο", προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες".

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει την προηγούμενο μήνα, ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι πιθανό να ανάψει πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε χαρακτηρίσει την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία ως μία "ιστορική συμφωνία η οποία προσφέρει μία ιστορική ευκαιρία" στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει το Reuters, η αλλαγή του ονόματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και εξακολουθεί να συναντά αντίσταση και στις δύο χώρες.

"Η οριστικοποίηση του δικού μας μέρους της συμφωνίας θα ενσωματωθεί στη διαδικασία του ΝΑΤΟ" δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να ανακόψει τη διαδικασία ένταξης του ΝΑΤΟ λόγω των δικών της φόβων ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία "παραβιάζει" την παραδοσιακή ρωσική σφαίρα επιρροής, ο Ντιμιτρόφ είπε ότι "αν δεν υπήρχε το ζήτημα της ονομασίας, θα ήμασταν μέλη του ΝΑΤΟ από το 2008. Συνεπώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι (η ένταξή μας) δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας και ό,τι θα έχει πολύ θετική επίδραση στη σταθερότητα της περιοχής. Αλλά φυσικά μέχρι να συμβεί αυτό, ανησυχούμε για οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να εμφανιστεί".

Πηγή:capital.gr