"Πικρός" ο λογαριασμός του Brexit
24/11/2016 14:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Πικρός" ο λογαριασμός του Brexit

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ έχει δεσμευθεί να προετοιμάσει την οικονομία της Βρετανίας για την έξοδο από την ΕΕ με δανεισμό επιπλέον 23 δις στερλινών για τα επόμενα πέντε χρόνια, για τα νέα επενδυτικά σχέδια, εν μέσω μιας απότομης επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών.

Στην πρώτη Φθινοπωρινή του δήλωση, ο Χάμοντ αποκάλυψε τις επίσημες προβλέψεις για χαμηλότερη ανάπτυξη μετά την ψηφοφορία του Brexit και πολύ ασθενέστερα φορολογικά έσοδα, οδηγώντας σε μια αναμενόμενη αύξηση στον υποκείμενο δημόσιο δανεισμό ύψους περίπου 120 δις λιρών κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου και περιορίζοντας τις επιλογές του για ενίσχυση της οικονομίας. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι το σχέδιο υποδομών θα "χτίσει μια οικονομία που λειτουργεί για όλους" και "θα προετοιμάσει την οικονομία μας να είναι ανθεκτική καθώς θα αποχωρούμε από την ΕΕ".

Ο καγκελάριος επαίνεσε τις βελτιωμένες προβλέψεις για ανάπτυξη το 2016, αλλά στη συνέχεια τα οικονομικά μεγέθη τις ανέτρεψαν. Επίσημες προβλέψεις από το γραφείο προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (Office for Budget Responsibility) έδειξαν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2017 και αυξημένο δανεισμό σε όλη την περίοδο της πρόβλεψης των πέντε ετών. Συνολικά, το OBR εκτιμά ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ θα πλήξει 2,4 τοις εκατό από το μέγεθος του οικονομικού δυναμικού της Βρετανίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λιγότερο το εμπόριο, λιγότερες επενδύσεις και λιγότερη μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των προβλέψεων των πέντε ετών ως το 2021, η κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί περισσότερα από 120 δις στερλίνες επιπλέον από όσα είχε προγραμματίσει στον προϋπολογισμό του Μαρτίου, πριν από το δημοψήφισμα του Brexit και πριν γίνει πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι. Από αυτά, τα 59 δις στερλίνες είναι λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Χάμοντ, τον οποίο η Μέι επέλεξε για να αντικαταστήσει τον Τζορτζ Όσμπορν, ανακοίνωσε τρεις δημοσιονομικούς κανόνες που θα του δώσουν μεγαλύτερα "περιθώρια" για την αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για να αρχίσει να μειώνεται το "βάρος" του δημόσιου χρέους μέχρι τη λήξη της θητείας αυτού του κοινοβουλίου. Θα υπάρξει επίσης ένα ανώτατο όριο για το ποσό που η κυβέρνηση δαπάνησε για την κοινωνική πρόνοια, εκτός από την κρατική σύνταξη, μέχρι το 2021. Στις προβλέψεις του, το OBR είπε ότι θεωρεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ τον Απρίλιο του 2019, δύο χρόνια μετά την επίκληση του άρθρου 50 - του μηχανισμού της ΕΕ για την έξοδο- τον επόμενο Μάρτιο.

Ο καγκελάριος είπε ότι ένα εθνικό επενδυτικό ταμείο παραγωγικότητας θα λάβει πάνω από 23 δις στερλίνες για πενταετή χρηματοδότηση. "Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι απαραίτητη για τους υψηλούς μισθούς, για μια οικονομία υψηλών δεξιοτήτων" είπε. Στον τομέα της φορολογίας, ανακοίνωσε μία πιο γενναιόδωρη μεταβατική ανακούφιση στα ποσοστά των επιχειρήσεων, βοηθώντας τις εταιρείες στο Λονδίνο, τη νοτιοανατολική Αγγλία και στις αγροτικές περιοχές. Η οικονομία της Βρετανίας έχει αποδώσει καλύτερα από το αναμενόμενο μετά το δημοψήφισμα του Brexit, όπως δείχνουν η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και οι δαπάνες μέχρι τώρα.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, όμως, ήταν λιγότερο αισιόδοξες, με τη λίρα να πέφτει 12 τοις εκατό έναντι των κύριων εμπορικών εταίρων της Βρετανίας, ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν υψηλότερες τιμές εισαγωγής και αβεβαιότητες αν το Brexit πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων το επόμενο έτος.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε έως 1,43 τοις εκατό, μετά τις αποκαλύψεις του καγκελάριου για τις αυξημένες απαιτήσεις των καθαρών δανειακών αναγκών του δημόσιου τομέα. Η απόδοση, η οποία αυξάνεται όταν οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους στο χρέος, ήταν 7 μονάδες βάσης πάνω από τη σύνοδο μετά την ανακοίνωση. Η λίρα ανέβηκε μετά τις προηγούμενες απώλειες εντός της ημέρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας, φτάνοντας τα 1,2422 δολάρια. Ο Τζον Μακ Ντόνελ, σκιώδης καγκελάριος, υποστήριξε ότι τα σχέδια δαπανών του Χάμοντ δεν προσφέρουν "καμία ελπίδα για το μέλλον" μετά από έξι "χαμένα" χρόνια. Είπε ότι τα στοιχεία που περιγράφονται στη δήλωση του φθινοπώρου "μιλούν από μόνα τους", με την μείωση στην οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση των μισθών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

ft.com