"Μπλόκο" Ιταλίας σε κοινή δήλωση της ΕΕ για αναγνώριση Γκουαϊδό
04/02/2019 18:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Μπλόκο" Ιταλίας σε κοινή δήλωση της ΕΕ για αναγνώριση Γκουαϊδό

Η Ιταλία μπλόκαρε σήμερα δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη της αναγνωρίζουν τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της ΒενεζουέλαςΧουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι η αντίθεση της Ιταλίας εμπόδισε την υιοθέτηση ενιαίας στάσης από την ΕΕ.

Στην αναγνώριση του προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας αντιτίθεται το μεγαλύτερο κόμμα του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού, το λαϊκιστικό - "αντισυστημικό" Κίνημα Πέντε Αστέρια, ενώ θετικότερη προς τον Γκουαϊδό εμφανίζεται η επίσης λαϊκιστική, εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, το μικρότερο από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, το οποίο όμως έχει τη μεγαλύτερη δημοσκοπική δυναμική εν όψει ευρωεκλογών.

Στην στάση της Ιταλίας επί των εξελίξεων στην Βενεζουέλα αναφέρθηκε ο και ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

"Χρειάζεται σαφήνεια, με μια κοινή γραμμή μαζί με όλους τους συμμάχους μας και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο αρχηγός του ιταλικού κράτους.

"Δεν μπορεί να υπάρξουν αβεβαιότητες και δισταγμοί", πρόσθεσε, διότι "η επιλογή είναι ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και στο αίτημα για πραγματική Δημοκρατία από τη μια, και στη βία της δύναμης από την άλλη", υπογράμμισε ο Ματαρέλα. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ιταλία και η Βενεζουέλα διατηρούν στενότατες σχέσεις , λόγω των πολλών Ιταλών που ζουν στην λατινοαμερικανική αυτή χώρα, αλλά και των πολιτών της Βενεζουέλας ιταλικής καταγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει σαφή θέση υπέρ του Μαδούρο ή του Γκουαϊδό και ότι έχει τονίσει ότι πρέπει να οργανωθούν ελεύθερες εκλογές, αλλά παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν έξωθεν παρεμβάσεις.

14 χώρες της ΕΕ αναγνώρισαν και επίσημα τον Γκουαϊδό

Δεκατέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ -Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο- αναγνώρισαν η κάθε μια ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές, ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Από την πλευρά του, το Βέλγιο ανακοίνωσε διά του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ την υποστήριξή του στον "Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές".

Οι συγκεκριμένες χώρες είχαν δώσει περιθώριο ορισμένων ημερών στον Μαδούρο να δεχθεί την διοργάνωση νέων προεδρικών εκλογών, καθώς δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία του Μαΐου του 2018, την οποία μποϊκόταρε η αντιπολίτευση.

"Οι Βενεζουελάνοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως "προσωρινό πρόεδρο" για να θέσει σε κίνηση την εκλογική διαδικασία. Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της ΕΕ, σε αυτή τη μεταβατική περίοδο", σημείωσε, μέσω Twitter, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά τη λήξη του οκταήμερου "τελεσιγράφου" την Κυριακή το βράδυ, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προχώρησαν και στην τυπική αναγνώριση του Γκουαϊδό, ακολουθώντας τις περισσότερες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό, σημειώνουν ότι εκείνος είναι πλέον υπεύθυνος για τη διοργάνωση εκλογών για τον νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

"Ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκήρυξε προεδρικές εκλογές εντός του περιθωρίου των οκτώ ημερών που του είχε τεθεί. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με Ευρωπαίους συμμάχους του, αναγνωρίζει τώρα τον Χουάν Γκουαϊδό ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι τη διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών. Ας ελπίσουμε αυτό να μας οδηγήσει εγγύτερα στο τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης", ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, σε δηλώσεις της από το Τόκιο, όπου βρίσκεται, ότι αναγνωρίζει τον Γκουϊαδό ως προσωρινό πρόεδρο.

"Ο Γκουαϊδό είναι ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλούμε και από τον οποίο αναμένουμε να θέσει σε κίνηση τη διαδικασία προκήρυξης εκλογών το συντομότερο δυνατόν, καθώς είναι ο νόμιμος προσωρινός πρόεδρος, τόσο από τη γερμανική οπτική όσο και από την οπτική πολλών Ευρωπαίων εταίρων μας", δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η Βενεζουέλα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επαναξιολογήσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Το Καράκας "θα επαναξιολογήσει πλήρως τις διμερείς σχέσεις με αυτές τις κυβερνήσεις αρχής γενομένης από τώρα, έως να αποκηρύξουν τη στήριξή τους στα πραξικοπηματικά σχέδια" επισημαίνεται στο κείμενο.

Η Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνώρισαν σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας μετά την άρνηση του Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

Ο Γκουαϊδό εξελέγη στις αρχές του έτους πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας.

Μετά την ορκωμοσία Μαδούρο στις 10 Ιανουαρίου για μια δεύτερη εξαετή θητεία, ο Γκουαϊδό κηρύχθηκε από την Εθνοσυνέλευση προσωρινός πρόεδρος της χώρας, καθώς το κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της επανεκλογής του σοσιαλιστή πολιτικού στις εκλογές του Μαΐου του 2018.

Το κοινοβούλιο ελέγχεται από τον Ιανουάριο του 2016 με υπερπλειοψηφία άνω των δύο τρίτων από την αντιπολίτευση (112 εκ των 167 βουλευτών), ωστόσο ο Μαδούρο, με τη συνεργασία του ελεγχόμενου από τον ίδιο Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, τού έχει αποστερήσει κάθε νομοθετική εξουσία. Έχει δημιουργήσει μάλιστα δεύτερο σώμα, τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, με εκλογές τις οποίες επίσης μποϊκόταρε η αντιπολίτευση, το καλοκαίρι του 2017, στο οποίο συμμετέχουν μόνο υποστηρικτές του καθεστώτος.

Ρωσία: Εξωτερική επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας

Η Μόσχα θεωρεί τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να νομιμοποιήσουν τον σφετερισμό της εξουσίας στη Βενεζουέλα ως επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Η εσωτερική πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μπορεί να επιλυθεί μόνο από τους ίδιους τους Βενεζουελάνους", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

"Η επιβολή οποιασδήποτε λύσης ή η προσπάθεια νομιμοποίησης του σφετερισμού της εξουσίας είναι, κατά την άποψή μας, άμεση και έμμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας", πρόσθεσε.

Πηγή:capital.gr