"H τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στο έδαφός της"
03/01/2017 15:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"H τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στο έδαφός της"

Η κυβέρνηση στην Άγκυρα κάνει τις συνήθεις δηλώσεις της σχετικά με τον εντοπισμό διαφόρων ομάδων, αλλά τα λόγια είναι πιο εύκολα από την πράξη. Τόσο το ISIS όσο και το PKK έχουν δημιουργήσει ισχυρές de facto καταστάσεις στη Συρία και το Ιράκ, σχολιάζει ο Patrick Cockburn.

Η δολοφονία 39 αμάχων από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους σε ένα νυχτερινό κλαμπ στην Κωνσταντινούπολη είναι η τελευταία σφαγή στην Τουρκία, όπου ανάλογες σφαγές συμβαίνουν πλέον κάθε λίγες εβδομάδες. Οι δράστες μπορεί να διαφέρουν, αλλά το σωρευτικό αποτέλεσμα αυτών των φρικαλεοτήτων είναι να πείσει τους Τούρκους ότι ζουν σε μια ολοένα και πιο τρομακτική και ασταθή χώρα. Είναι επίσης σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν ξέρει τι να κάνει για να σταματήσει τις επιθέσεις.

Οι επιθέσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν με αμείωτη βαρβαρότητα, ό,τι και αν κάνει η κυβέρνηση, διότι το ISIS είναι πολύ μεγάλο και έχει πολύ καλούς πόρους για να εξαλειφθεί. Είναι καλά ριζωμένο στην Τουρκία και χρησιμοποιεί ντόπιους μαχητές ή φέρνει δολοφόνους από το εξωτερικό, όπως μπορεί να συνέβη στο κλαμπ Reina και στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις αρχές του έτους. Όπως στη Γαλλία, το Βέλγιο ή τη Γερμανία, είναι αδύνατο να σταματήσεις τις επιθέσεις στις οποίες στόχοι είναι απλοί πολίτες και οι δολοφόνοι είναι έτοιμοι να πεθάνουν. Για την επιτυχία τους συχνά κατηγορούνται τα "κενά ασφαλείας", αλλά στην πράξη δεν υπάρχει ασφάλεια που να μπορεί να παρέχει σιγουριά.

Αυτό που κάνει την "τρομοκρατία" στην Τουρκία διαφορετική από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή δεν είναι ο αριθμός των νεκρών - περισσότεροι σκοτώνονται από το Isis στη Βαγδάτη κάθε μήνα- αλλά η ποικιλία όσων τις πράττουν. Πριν από τρεις εβδομάδες, τη δολοφονία 44 ανθρώπων - κυρίως αστυνομικών- έξω από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κωνσταντινούπολη ανέλαβαν τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που θεωρείται ένα παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, στην Άγκυρα στις 19 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε μια τρίτη ομάδα, τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου.

Όλα αυτά είναι ισχυρές ομάδες με χιλιάδες αφοσιωμένα μέλη εντός και εκτός της Τουρκίας και καμία από αυτές δεν πρόκειται να αποσυρθεί σύντομα. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα κάνει τις συνήθεις δηλώσεις για τον εντοπισμό αυτών των διαφορετικών ομάδων "στις φωλιές τους". Αλλά αυτό θα είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Τόσο το ISIS όσο και το PKK έχουν δημιουργήσει ισχυρές de facto καταστάσεις στη Συρία και το Ιράκ, κάτι που μπόρεσε να συμβεί μόνο εξαιτίας της κακοσχεδιασμένης συμμετοχής του Ερντογάν στον συριακό εμφύλιο πόλεμο μετά το 2011.

Το Isis, το οποίο χρησιμοποιούσε κάποτε την Τουρκία ως σημείο διέλευσης και καταφύγιο, τώρα την καταγγέλλει ως εχθρό και έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του για να προκαλέσει τη μέγιστη διαίρεση. Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της τουρκικής αντίδρασης στις επιθέσεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών είναι ότι δεν έχει οδηγήσει σε εθνική αλληλεγγύη, αλλά, αντίθετα, έκανε τις δυνάμεις που είναι υπέρ και κατά του Ερντογάν να αλληλοκατηγορούνται για τη δημιουργία μιας κατάστασης στην οποία ανθεί η τρομοκρατία.

Υπάρχει και μια άλλη απειλητική πτυχή της επίθεσης στους ανθρώπους που γλεντούσαν στο κλαμπ: προφανώς επιδιώκουν τη συμπάθεια ή την υποστήριξη των πουριτανών ισλαμιστών. Το δόγμα των σαλαφιστών εξαπλώνεται στην Τουρκία και παρέχει πρόσφορο έδαφος για τα κύτταρα του Isis που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερντογάν απειλεί να συντρίψει το Isis και τους Κούρδους της Συρίας με την περαιτέρω προώθηση στη βόρεια Συρία. Τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην Αλ-Μπαμπ, οχυρό του Isis, βορειοανατολικά του Χαλεπίου, αλλά συναντούν σθεναρή αντίσταση και υποφέρουν σημαντικές απώλειες. Παρά τα σκληρά λόγια του Ερντογάν, δεν είναι καθόλου σαφές σε τι ελπίζουν ο τουρκικός στρατός και οι τοπικοί σύμμαχοί του να επιτύχουν στη βόρεια Συρία, όπου έχουν λίγους πραγματικούς φίλους και πολλούς επικίνδυνους εχθρούς. Παρασύρονται σε μια μάχη στην οποία δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν αποφασιστικά.

independent.co.uk