"Αποτρέψτε το Brexit, ειδάλλως θα αντιμετωπίσετε τις πολιτικές συνέπειες" προειδοποιούν γερμανοί οικονομολόγοι την ΕΕ
03/11/2016 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Αποτρέψτε το Brexit, ειδάλλως θα αντιμετωπίσετε τις πολιτικές συνέπειες" προειδοποιούν γερμανοί οικονομολόγοι την ΕΕ

Κορυφαίοι οικονομολόγοι της Γερμανίας ζήτησαν από την ΕΕ και τη Γερμανία να προσπαθήσει να σταματήσει το Brexit ή τουλάχιστον να περιορίσει τις συνέπειές του, λέγοντας ότι η καλύτερη έκβαση των συνομιλιών για το "διαζύγιο" θα είναι να μην συμβεί.

Το ανεξάρτητο Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στην ετήσια έκθεσή του οι χειρότερες επιπτώσεις του Brexit τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΕ θα είναι περισσότερο πολιτικές, παρά οικονομικές.

"Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν θα σημαίνει μόνο μια οικονομική απώλεια, αλλά πάνω απ' όλα μια μεγαλύτερη πολιτική απώλεια", έγραψαν. "Το καλύτερο αποτέλεσμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων θα ήταν, συνεπώς, εάν μπορεί να αποφευχθεί ένα Brexit". Το πάνελ των πέντε οικονομολόγων, που δημιουργήθηκε το 1963 για να συμβουλεύει την κυβέρνηση, δήλωσε ότι το Brexit μπορεί να είναι αποτρέψιμο, ακόμα και μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για να αρχίσει η διαδικασία εξόδου των δύο ετών, στην οποία η Τερέζα Μέι έχει πει ότι θα προχωρήσει πριν από τον Απρίλιο του επόμενου έτος.

"Λόγω των συνεπειών, οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να θεωρήσουν αμέσως ότι το Brexit είναι μια τελειωμένη υπόθεση", έγραψαν, προσθέτοντας ότι αν προχωρήσουν η Βρετανία δεν θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει ποιες από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης κυκλοφορίας- θα ήθελε να σεβαστεί. "Εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις" μπορεί να εξακολουθούν να εμποδίσουν τη Βρετανία να αποχωρήσει, ανέφερε το συμβούλιο, ή τουλάχιστον να παράγουν "μια συμφωνία διαδοχής που ελαχιστοποιεί τη ζημιά και για τις δύο πλευρές". Αν και οι παραχωρήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες δεν θα πρέπει να αποκλειστούν, μια προσέγγιση "υπερ-επιεικής" στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ένωσης, με "απρόβλεπτες συνέπειες" για τη μελλοντική σταθερότητα του μπλοκ, προειδοποίησαν.

Το Συμβούλιο δήλωσε πως ένα σημαντικό μειονέκτημα του Brexit για τη Γερμανία θα ήταν ότι η ΕΕ θα χάσει "μία από τις χώρες-μέλη που είναι περισσότερο προσανατολισμένες στην αγορά", αλλά ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις για τη Γερμανία θα ήταν μέτριες. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κρίστοφ Σμιντ, δήλωσε μετά την υποβολή της έκθεσης στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις ήταν δύσκολο να εντοπιστούν. "Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο", είπε.

Οι προτάσεις του Συμβουλίου, να προσπαθήσουν να αποτρέψουν το Brexit, έρχονται σε αντίθεση με την τρέχουσα διάθεση τόσο στο Βερολίνο - όπου η Μέρκελ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί την βρετανική ψηφοφορία και να αντιμετωπίσει το Brexit - όσο και στο Λονδίνο, όπου η Μέι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι "το Brexit σημαίνει Brexit "και η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ. Η Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την παραλαβή της έκθεσης ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ - διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας - ήταν αδιαπραγμάτευτες και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τις συνομιλίες του Brexit, αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει οι σχέσεις με τη Βρετανία να παραμείνουν "καλές και φιλικές" και οι διαπραγματεύσεις αν μην οδηγήσουν σε προστριβές με την ΕΕ των 27.

theguardian.com