"Αντάρτικο" στη βρετανική βουλή - θα μπορεί να ασκήσει βέτο στη συμφωνία για το Brexit
13/12/2017 23:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Αντάρτικο" στη βρετανική βουλή - θα μπορεί να ασκήσει βέτο στη συμφωνία για το Brexit

Μεγάλη ήττα δέχτηκε η βρετανική κυβέρνηση της Theresa May σε μία σημαντική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Brexit, μετά από ένα "αντάρτικο" από τους βουλευτές των Tory.

Όπως μεταδίδει το BBC, σε ένα "χτύπημα" προς την πρωθυπουργό Theresa May, οι βουλευτές ψήφισαν να δώσουν στο Κοινοβούλιο τον τελευταίο λόγο στην ψηφοφορία για την τελική συμφωνία του Brexit που επετεύχθη τις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για άσκηση βέτο από τη βρετανική βουλή στη συμφωνία.

Η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητες να αποχωριστεί ομαλά την ΕΕ.

Παρά την προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να κάνει παραχωρήσεις για τους αντάρτες, πέρασε τροποποίηση του νομοσχεδίου με 309 θετικές ψήφους έναντι 305 αρνητικών.

Η ήττα της κυβέρνησης May ήρθε μετά την απόφαση των Συντηρητικών να "ενώσουν δυνάμεις" με τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης στη βουλή σχετικά με την τροπολογία.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, μία από τους αντάρτες, η πρώην υπουργός Nicky Morgan, έγραψε στο Twitter: "Απόψε το Κοινοβούλιο πήρε τον έλεγχο της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ".

Ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn δήλωσε ότι η ήττα ήταν "μια ταπεινωτική απώλεια εξουσίας" για τη May.

capital.gr