Η ΕΕ προωθεί το "χειρότερο σενάριο" για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης
26/01/2016 15:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΕΕ προωθεί το "χειρότερο σενάριο" για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Το μέλλον της ζώνης Σένγκεν αμφισβητείται, καθώς οι χώρες της ΕΕ τη Δευτέρα εξέτασαν το χειρότερο σενάριο και ζήτησαν άδεια να επεκτείνουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα έως και δύο χρόνια. Μετά από τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, ο Κλας Ντάικχοφ, υπουργός μετανάστευσης της Ολλανδίας, δήλωσε ότι "καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει την νομική και πρακτική βάση για τη συνέχιση των μέτρων προσωρινών συνόρων".

Η ανακοίνωση ήρθε αρκετές ημέρες αφού οι χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ελέγξουν τη ροή των προσφύγων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Η Γερμανία και η Αυστρία ενέτειναν τις πιέσεις στην Ελλάδα, για παράδειγμα, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να αποκλειστεί από τη ζώνη Σένγκεν, εκτός και αν έκανε καλύτερη δουλειά στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της. Ο Ντάικχοφ είπε ότι η διαδικασία που πρότεινε τη Δευτέρα, γνωστή ως άρθρο 26 της Σένγκεν, δεν είχε ως στόχο να "αποπέμψει μια χώρα" από τη συμφωνία.

Αλλά ο Ετιέν Σνάιντερ, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι οι διαμάχες μεταξύ των χωρών-μελών ήταν άχρηστες. "Κουράστηκα από όλους αυτούς τους υπαινιγμούς και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυτό" σχολίασε. "Οι χώρες που δείχνουν με το δάχτυλο την Ελλάδα δεν σηκώνουν το χέρι τους όταν μιλάμε για την αναδιανομή των προσφύγων". Η διαδικασία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα θα επιτρέψει την επέκταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για μέγιστη περίοδο δύο ετών για τις χώρες που το ζητούν, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, που τους επανέφερε τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι σήμερα, έξι χώρες της ομάδας Σένγκεν έχουν επαναφέρει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για να αντιμετωπίσουν την εισροή προσφύγων και τις σχετικές ανησυχίες για την ασφάλεια: η Γαλλία, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Αυστρία. Το Βερολίνο και η Βιέννη θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι που θα επεκτείνουν τους ελέγχους, δεδομένου ότι ήταν και οι πρώτοι που τους επανέφεραν. Για τις δύο αυτές χώρες, οι νομικοί όροι για την επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων θα λήξει τον Μάιο, εξ ου και η ανάγκη για πιθανή παράταση.

Η διαδικασία δεν θα είναι γρήγορη, σύμφωνα με αξιωματούχο: Μόλις η Επιτροπή διατυπώσει της γνώμη της σχετικά με την επέκταση των ελέγχων, τότε και το Συμβούλιο μπορεί να εκδώσει σύσταση προς τις εθνικές κυβερνήσεις. Η απόφαση για την επέκταση των ελέγχων θεωρείται ως έσχατη λύση. "Το μέτρο αυτό είναι το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο", είπε ένας διπλωμάτης, τονίζοντας ότι εν τω μεταξύ οι χώρες θα προχωρήσουν με την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη μετανάστευση, όπως η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο και Το Κοινό Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να ληφθεί "αν δεν μπορούμε να πετύχουμε μια γρήγορη εφαρμογή της ατζέντας" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζενέβ σε συνέντευξη Τύπου.

Προβλήματα με την μετεγκατάσταση

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης το μέλλον το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων της ΕΕ, καθώς και μια πρόταση για τη δημιουργία ενός σώματος συνοριοφυλάκων και φυλάκων στις ακτές της ΕΕ. Τη Δευτέρα, 63 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα προς τη Γαλλία και τη Φινλανδία, ανεβάζοντας το συνολικό εκείνων που μετεγκαταστάθηκαν σε 414 - απέχοντας πολύ από τους 160.000 που θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επίτροπος ΕΕ για τη μετανάστευση, δήλωσε ότι ο χρόνος για δικαιολογίες τελειώνει και ότι σε "τέσσερις ή πέντε εβδομάδες" και τα 11 "hotspots" για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα και την Ιταλία θα λειτουργούν. Αλλά προειδοποίησε ότι "από τη στιγμή που τα hotspots αρχίσουν να λειτουργούν, κανένας δεν θα έχει επιχειρήματα για να μην συμμετέχει στη μετεγκατάσταση των προσφύγων". Υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα με το σύστημα μετεγκατάστασης, λένε οι αξιωματούχοι της ΕΕ: η απροθυμία των χωρών να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και ότι πολλοί πρόσφυγες θέλουν να πάνε σε μια συγκεκριμένη χώρα και όχι σε οποιοδήποτε σημείο της ένωσης. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες είναι, επίσης, επιλεκτικές σχετικά με τους ποιους θέλουν να λάβουν - "οι οικογένειες είναι πολύ πιο εύκολο να μετακινηθούν".

Ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας είναι η αποτυχία του σχεδίου ΕΕ-Τουρκίας για να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη, το οποίο αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχει συνέπειες σε όλη την Ευρώπη. Η διαδρομή προς μια φρουρά των συνόρων και των ακτών της ΕΕ δεν φαίνεται απλή, επίσης. Οι υπουργοί το έχουν συζητήσει, αλλά η Ισπανία, η Ελλάδα και η Μάλτα έχουν εκφράσει ανησυχίες, όπως το πώς θα αναπτυχθούν φρουροί της ΕΕ στην επικράτειά τους χωρίς την άδειά τους. Ορισμένοι υπουργοί θέλουν επίσης το Συμβούλιο, και όχι η Επιτροπή, να έχει τον τελευταίο λόγο σχετικά με το καθεστώς.

Παρά το γεγονός αυτό, η ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών θέλει μια τελική απόφαση σχετικά με το σχέδιο Ακτοφυλακής μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ο Σνάιντερ δήλωσε ότι θα είναι "δύσκολο" να πετύχουν αυτόν τον στόχο. "Έχω την αίσθηση ότι όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν για τι μιλάμε και για τον επείγοντα χαρακτήρα του: όλοι γνωρίζουν ότι, αν δεν λύσουμε τα προβλήματα τώρα, η ΕΕ ως σύνολο θα έχει πρόβλημα και η ΕΕ ως σύνολο θα μπορούσε να καταρρεύσει".

politico.eu

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παράξενος avatar
  Παράξενος 27/01/2016 11:02:41

  Kαμία έκπληξη. Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του τρεις φορές μέσα στο 2015 επιβεβαίωσε τη θεμελιώδη επιλογή του στη μεταπολίτευση να απορρίψει τους ευρωπαϊκούς τρόπους ζωής. Τώρα που η ΕΕ κάνει το αναμενόμενο, δηλαδή κλείνει τα σύνορά της και αφήνει στο απυρόβλητο τους ισχυρούς, Γερμανία και Τουρκία, παρόλο που έχουν μεγάλη ευθύνη (ιδίως η Τουρκία), οι Έλληνες θα κάνουν το σύνηθες, δηλαδή θα περιοριστούν να κατηγορούν τους άλλους και να μιξοκλαίνε.
  Μονίμως ανώριμοι, απροετοίμαστοι, άλογοι και ψευτοηθικοί.
  Ελάχιστα σάιτ όπως το antinews προειδοποιούσαν αλλά σιγά μην ακούσουν οι βολεμένοι και σαλεμένοι "συμπολίτες" μας.
  Η έξοδος από τη Σέγκεν θα είναι το επόμενο βήμα εξόδου μιας παρασιτικής, μεταπρατικής Ελλάδας από την ΕΕ.
  Μόνη ελπίδα να πάμε σε πρόωρες εκλογές και να νικήσει η ΝΔ. Όμως δε νομίζω ότι το σύριζα θα τις κάνει γιατί άλλη ευκαιρία για μάσα δε θα ξαναέχει ποτέ.

 2. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 27/01/2016 14:53:21

  Μα τι γυρεύουμε οι Έλληνες και τι προσδοκούμε απ΄ τους αιμοσταγείς κι Αρμανοφορεμένους Βαρβάρους; Υποκρισία, χυδαιότητα, ιδιοτέλεια, κυνισμός και απανθρωπιά. Αυτά μονάχα τους περισσεύουνε, μαζί με μερικά τσαλακωμένα Ευρώχαρτα που μας πετάνε.

  Τα μεγάλα τα λόγια κι ο επιφανειακός τους ...εκπολιτισμός, στην πρώτη δυσκολία καταρρέουν κι αποκαλύπτεται αναιδώς το καλοταϊσμένο, ανήθικο και πάντοτε βουλιμικό άγριο κτήνος, που κατά βάθος ήταν, είναι και θα παραμείνουν.

  Όταν ο αφελής αμνός γίνεται ομοτράπεζος του αδίστακτου λύκου, είναι ανόητο να του ζητάει τον κατάλογο, για να δεί το ...μενού.
  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ η αθωότητά μας!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.