Χρωστάνε 90 εκατ. στους παιδικούς σταθμούς
08/06/2016 13:09
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρωστάνε 90 εκατ. στους παιδικούς σταθμούς

Θυμάστε με πόσες δυσκολίες και καθυστέρηση ξεκίνησε πέρυσι το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας 80.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς; Ε, αυτό για την ερχόμενη χρονιά ξεκινά με μειωμένο προϋπολογισμό, ληξιπρόθεσμα 90 εκατ. ευρώ και μεγάλες αλλαγές στις διαδικασίες που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί με τους εμπλεκομένους για να ενημερωθούν στη συνέχεια και οι γονείς…

Οπως είχε ανακοινωθεί επίσημα, για τη σχολική χρονιά 2015-2016 είχαν εξασφαλιστεί συνολικοί πόροι 184 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων ευρωπαϊκής προέλευσης ήταν τα 138 εκατ. (παλαιότερα το ΕΣΠΑ κάλυπτε το σύνολο του κόστους) και 46 εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα υιοθετήθηκαν διαδικασίες που οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις για την πληρωμή των παιδικών σταθμών που φιλοξενούν τα παιδιά. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 2.000 δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και 850 ιδιωτικοί.

Ομως, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Γ. Σταθόπουλος, «αυτή τη στιγμή και ενώ το σχολικό έτος ολοκληρώνεται δεν έχει ακόμη καταβληθεί ούτε ευρώ από τα κρατικά κονδύλια και ένα μεγάλο μέρος των υπολοίπων με αποτέλεσμα οι ιδιωτικοί σταθμοί να έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζομένους». Ο κ. Σταθόπουλος υπολογίζει ότι τα ληξιπρόθεσμα φθάνουν τα 90 εκατ. ευρώ και αυτό δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα στους ιδιώτες επιχειρηματίες καθώς οι δήμοι «έχουν τρόπους να αντλούν πόρους και από αλλού».

Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών οργάνωσε σύσκεψη στην οποία δεν κάλεσε εκπροσώπους των ιδιωτικών παιδικών σταθμών καθώς συμμετείχαν η ηγεσία του και εκπρόσωποι των δήμων (ΚΕΔΕ). Στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, αναγγέλλεται «νέο σύστημα διαχείρισης» και «αποκαλύπτονται» ορισμένες παράμετροι:

-Τα κονδύλια περιορίζονται στα 175 εκατομμύρια ευρώ.

-Μικραίνει το ποσοστό των κονδυλίων από την Ε.Ε. (93 εκατ.) και μεγαλώνει εκείνο των εθνικών πόρων (82 εκατ.).

-Το κουπόνι (voucher) ενίσχυσης για κάθε παιδί μειώνεται κατά 5%.

-Κάθε σταθμός θα μπορεί να διαθέτει έως και το 100% των θέσεών του σε παιδιά που έρχονται από το πρόγραμμα ενώ πέρυσι ίσχυε όριο 70%.

«Δεν θα αντέξουμε. Δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους σοβαρούς ιδιωτικούς σταθμούς να ενταχθούν στο πρόγραμμα του 2016-2017», προειδοποιεί ακούγοντας τις εξαγγελίες του υπουργείου ο Γ. Σταθόπουλος. «Με το όριο του 70%, έμενε και ένα 30% που μπορούσαν οι σταθμοί να διαθέτουν στην αγορά για να πληρώνονται από εκεί κανονικά και να συντηρούν τις δομές τους. Εχουμε απλήρωτους εργαζόμενους που προχωρούν σε επίσχεση εργασίας και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Δυσκολότερη όμως είναι για τους ίδιους τους γονείς, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα τα κριτήρια βάσει των οποίων θα θεωρούνται δικαιούχοι. Υπάρχει μια διατύπωση στην ανακοίνωση, για παράδειγμα, που αναφέρει ότι το κουπόνι της ενίσχυσης (voucher) θα παρέχεται «σε όλες τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και στις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ».

Ομως, κάτω από το όριο της φτώχειας είναι 23.000 οικογένειες ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχαν 80.000 παιδιά των οποίων οι οικογένειες μπορεί να είχαν εισόδημα έως και 27.000 ευρώ. Να σημαίνει, άραγε, ότι την πλήρη ενίσχυση θα έχουν πλέον οι εντελώς φτωχοί; Και οι υπόλοιποι θα παίρνουν κάποια ενίσχυση με την υποχρέωση να καλύψουν τη διαφορά; Και πότε θα προκύψει το τελικό σχήμα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να μη φθάσει πάλι Οκτώβριος για να λειτουργήσει κανονικά το πρόγραμμα;

eleftherostypos.gr