Χιλιάδες πρόσφυγες παίζουν το «χαρτί» του ασύλου για να μην τους στείλουν πίσω στην Τουρκία!
03/04/2016 20:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χιλιάδες πρόσφυγες παίζουν το «χαρτί» του ασύλου για να μην τους στείλουν πίσω στην Τουρκία!

Έμμεσο μπλόκο στην εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στη γείτονα φαίνεται ότι βάζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα από τη Χίο και τη Μυτιλήνη τις τελευταίες ημέρες είναι εκατοντάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες που υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να προστατευθούν από τη μεταφορά τους στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους, δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα νησιά στην Τουρκία.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Μυτιλήνη όπου κατά πληροφορίες σωρηδόν δηλώνονται προθέσεις για κατάθεση αίτησης ασύλου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μόνο στο hotspot της Μόριας περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής υπήρξε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Κατά πληροφορίες αντικείμενο της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της κατάστασης τόσο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο και στο λιμάνι του Πειραιά όπου παραμένουν πάνω από 4.600 πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση.

Αρνούνται να μετακινηθούν εκ νέου από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες

Παρά το γεγονός ότι σήμερα έφθασαν τρία πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν κάποια άτομα στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, δεν επιβιβάσθηκε κανένας σε αυτά.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Επίσης πολλοί που μεταφέρονται στα κέντρα φιλοξενίας λίγες ημέρες αργότερα επιστρέφουν καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία.

Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για αύριο έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί μέσω διαδικτύου προκαλώντας ανησυχία.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του λιμενικού 4.629 άτομα.

e-typos.com