WSJ: Η Ελλάδα πρέπει να φέρε σε πέρας ένα τεράστιο έργο- θα τα καταφέρει;
21/03/2016 13:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Η Ελλάδα πρέπει να φέρε σε πέρας ένα τεράστιο έργο- θα τα καταφέρει;

Η αμφιλεγόμενη και φιλόδοξη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας υπό την οποία οι Σύριοι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα θα πρέπει να επαναπροωθούνται στην Τουρκία τέθηκε σε εφαρμογή από την Κυριακή. Αλλά αυτό απαιτεί η Ελλάδα να κάνει τεράστιες εργασίες όσον αφορά νομικά θέματα και υλικοτεχνική υποδομή μέσα σε λίγες μέρες, γράφει η Wall Street Journal.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα από την Κυριακή στέλνονται πίσω τη στιγμή που έχει καταχωρηθεί και επεξεργάζεται η ατομική αίτηση ασύλου τους. Οι επιστροφές στην Τουρκία προβλέπεται να αρχίσουν στις 4 Απριλίου. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ θα λάβει έως και 72.000 πρόσφυγες απ 'ευθείας από την Τουρκία και θα της δώσει 6 δις ευρώ με στόχο τη βελτίωση της ζωής των 2.700.000 πρόσφυγες από τη Συρία που ζουν σήμερα στη χώρα.

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, η Ελλάδα με το δημοσιονομικό κενό πρέπει να κατασκευάσει σχεδόν από το μηδέν ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου, να αναπτύξει χιλιάδες εμπειρογνώμονες -αξιωματούχους, μεταφραστές, συνοριοφύλακες- στα νησιά, να κατασκευάσει καταλύματα και κέντρα κράτησης για τους μετανάστες και να διοργανώσει τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού. Επιπλέον 4.000 υπάλληλοι -οι μισοί από τους οποίους θα παρέχονται από την ΕΕ- θα φθάσουν στα ελληνικά νησιά για να διαχειριστούν τη διαδικασία, μια προσπάθεια που έχει χαρακτηριστεί ως "Άθλος του Ηρακλή" από τον επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το προσωπικό αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική υπηρεσία ασύλου και να είναι σε θέση να βοηθήσει και η Ελλάδα πρέπει να προσαρμόσει τους νόμους, έτσι ώστε να μην εκχωρήσει την κυριαρχία της. Απαιτούνται επίσης και άλλες νομικές προσαρμογές έτσι ώστε οι αιτήσεις ασύλου να επεξεργάζονται εντός ημερών αντί για μήνες, όπως συμβαίνει τώρα. Οι προσφυγές πρέπει επίσης να ακουστούν πριν οι άνθρωποι επιστρέψουν στην Τουρκία. "Κάθε αίτηση θα εξετάζεται ξεχωριστά με την κατάλληλη εποπτεία και πλήρη δικαιώματα προσφυγής με πλήρη σεβασμό προς τη διεθνή νομοθεσία, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να μην μπορεί να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια", δήλωσε ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη αμφισβητήσει τη συμφωνία και η Διεθνής Αμνηστία την χαρακτήρισε "ιστορικό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα". "Μια τεράστια νομοθετική προσπάθεια διεξάγεται επί του παρόντος, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να μην καταρρεύσει λόγω των νομικών ελλείψεων" είπε ένας άλλος Έλληνας αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Αλλαγές πρέπει επίσης να γίνει στους νόμους χορήγησης ασύλου, έτσι ώστε η Τουρκία να αναγνωριστεί ως "ασφαλής τρίτη χώρα" στην οποία οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέφουν.

Η Ελλάδα πρέπει να μετακινήσει πάνω από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε νησιά της και να τους βάλει σε στρατόπεδα στην ηπειρωτική χώρα.

Από την Κυριακή, τα στρατόπεδα μετεγκατάστασης στα ελληνικά νησιά θα μετατραπούν σε κέντρα κράτησης, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας, και οι νέες αφίξεις θα παραμείνουν εκεί έως ότου τους επιστρέψουν στην Τουρκία. Η Ελλάδα έχει ήδη απομακρύνει 1.169 άτομα από τη Χίο, τοποθετώντας τους σε διάφορα στρατόπεδα στην ηπειρωτική χώρα, ενώ περίπου 2.500 αναμένεται να μετακινηθούν από τη Λέσβο.

Το να βρει θέσεις για να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι μια άλλη πρόκληση που η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 48.000 μετανάστες και πρόσφυγες είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα. Περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς ζει σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το σημείο, με την ελπίδα ότι σύντομα θα είναι σε θέση να διασχίσουν τα σύνορα.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επανειλημμένα τους έχουν καλέσει να εγκαταλείψουν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη και να μεταφερθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής. Αλλά αν αυτό συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει νέες θέσεις για να φιλοξενήσει περίπου 20.000 ανθρώπους.

wsj.com