Υψηλοί τόνοι στη συνέλευση των δικαστών
16/12/2017 17:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υψηλοί τόνοι στη συνέλευση των δικαστών

Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στη γενική συνέλευση των Δικαστών, με τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) να καταγγέλλει "επιχείρηση συκοφάντησης των δικαστών", ενώ η εκπροσώπηση της κυβέρνησης έγινε σε επίπεδο γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Νικ. Σακελλαρίου: "Να είναι αυτή η τελευταία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη"

Να είναι "αυτή η τελευταία φορά που γίνονται επεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης" ευχήθηκε από το βήμα του ομιλητή της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου λίγες μέρες μετά τη δημόσια αντιπαράθεση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή: "Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εκφέρουμε δικαστικές κρίσεις βάσει του συντάγματος και των νόμων. Δεν εφαρμόζουμε το δίκαιο του ισχυρότερου και δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που γίνονται επεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Θα είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στο καθήκον μας. Είναι δύσκολη περίοδος και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας…. Υποβάλλουμε ανελλιπώς πόθεν έσχες. Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευτεί και η απόφαση ώστε να λήξει διά παντός το θέμα. Και να αντιληφθούν όλοι ότι δεν είμαστε εκτός νόμων στη Δικαιοσύνη".

Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης στη συνέλευση ήταν σε επίπεδο γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Δημ. Παπασπύρου μίλησε για την προσήλωση της κυβέρνησης στη δικαστική ανεξαρτησία: "Οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν". Η τοποθέτηση όμως προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορου Σεβαστίδη, ο οποίος ανέγνωσε τοποθέτηση του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασίλη Σκουρή, που είχε τοποθετηθεί δημόσια τονίζοντας ότι "κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδέχονται γενικά κριτικής, αλλά όχι από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας".

Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη Δικαιοσύνη άσκησε ο τομεάρχης δικαιοσύνης της ΝΔ, Νικ. Παναγιωτόπουλος: "Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το πόθεν έσχες των δικαστών επιχειρεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κοινωνία κατά των δικαστικών οι οποίοι εμφανίζονται να θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα την απαξίωση στο κύρος της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει και να είναι εργαλείο εκπλήρωσης κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, οι δικαστές δηλώνουν πάντα πόθεν έσχες. Δεν αρνούνται απλά προβάλλουν αντιρρήσεις για τον τρόπο και τη διαδικασία". Ανάλογες τοποθετήσεις είχαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των κομμάτων, αλλά και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων ,Βασίλης Λεβέντης.

Χρ. Σεβαστίδης: "Επιχείρηση συκοφάντησης των δικαστών"

Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορου Σεβαστίδη, ο οποίος έκανε λόγο για "σπέκουλα" και "επιχείρηση κατασυκοφάντησης του δικαστικού σώματος":

"Κατά περίεργο τρόπο το συγκεκριμένο θέμα έγινε πολλές φορές αντικείμενο σπέκουλας και πολιτικής εκμετάλλευσης. Με επιμονή και σε υψηλούς τόνους ακούστηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δήθεν οι δικαστές αρνούνται να καταθέσουν δηλώσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό ούτε επιχειρήθηκε ανάλογη εκστρατεία συκοφάντησης σε βάρος του δικαστικού σώματος εδώ και πολλά χρόνια", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΔΕ και συνέχισε: "Η απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση για το Πόθεν Έσχες στα περισσότερα σημεία της δεν αφορά ειδικά τους δικαστές αλλά αφορά όλους τους υποχρέους σε υποβολή δηλώσεων. Ποια λοιπόν είναι η ξεχωριστή μεταχείριση που ζητούν οι δικαστές; Αντίθετα ειδική μεταχείριση έχουν εξασφαλίσει οι Υπουργοί και οι Βουλευτές οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν στο λαό γιατί δεν ελέγχονται στο Πόθεν Έσχες που υποβάλλουν από την επιτροπή στην οποία υπάγονται όλοι οι άλλοι υπόχρεοι αλλά από ειδική επιτροπή της Βουλής". Ο κ. Σεβαστίδης μίλησε για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της με στόχο τον ελέγχο της ανεξαρτησίας της.

"Η Δικαιοσύνη είναι τόσο δίκαιη όσο και ο νόμος που καλείται να εφαρμόσει και είναι τόσο ανεξάρτητη όσο της το επιτρέπει το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής της..." είπε με νόημα ο πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι "ο περιορισμός της δικαστικής ανεξαρτησίας μπορεί να γίνει με πολλά μέσα, μπορεί να πάρει πολλές μορφές και έχει πολλές διαβαθμίσεις. Μπορεί να γίνει απροκάλυπτα και με βίαια μέσα, μπορεί όμως να γίνει με πιο ήπια μορφή και πιο συγκαλυμμένα."(...) "Στην Ελλάδα το κακό με τέτοιου είδους δηλώσεις έχει παραγίνει. Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το Δικαστικό Σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διεθνής εμπειρία δείχνει πού αποσκοπούν τέτοιου είδους δηλώσεις. Δεν πρόκειται φυσικά για κριτική δικαστικών αποφάσεων, η οποία όχι μόνο είναι απόλυτα θεμιτή αλλά και αναγκαία για τη βελτίωση του απονεμόμενου δικαστικού έργου. Επρόκειτο για εσκεμμένη στρέβλωση της πραγματικότητας, για συκοφαντίες, για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, διότι οι αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Το Δικαστικό Σώμα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θα γίνει μέρος του προβλήματος. Δεν θα αφήνουμε όμως αναπάντητες προκλήσεις, αλλά αιτιολογημένα θα εξηγούμε στην κοινωνία τους σκοπούς που κάθε φορά επιδιώκονται". O κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης, ζήτησε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαγορεύονται στο εξής οι τοποθετήσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών σε κυβερνητικές η άλλες κρατικές θέσεις, τοποθετήσεις, που όπως είπε, "θίγουν το κύρος της δικαιοσύνης".

"Εφόσον η εκτελεστική εξουσία ή η Βουλή χρειάζεται νομικούς για την πλήρωση κενών θέσεων σε διοικητικές ή ανεξάρτητες αρχές, υπάρχουν πολλοί άξιοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίου για να αναλάβουν. Οι δικαστές ζητούμε να μας απαλλάξετε απ’ αυτές τις τιμητικές θέσεις", είπε χαρακτηριστικά.

capital.gr