Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη νότια Ρόδο [εικόνες & βίντεο]
18/06/2016 21:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη νότια Ρόδο [εικόνες & βίντεο]

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τα μέτωπα της φωτιάς στη νότια Ρόδο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οι προσπάθειες επίγειων και εναέριων μέσων έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα. Οι ζημιές πάντως είναι αρκετά μεγάλες ενώ άγνωστα είναι τα αίτια που την προκάλεσαν.

Τα μέτωπα τόσο στο Φράγμα της Απολακκιάς και την Ίστριο, όσο και προς την Μονόλιθο και τα Σιάννα είναι πλέον ελεγχόμενα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ρόδου αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Αγαπητός Πάλλας.

Σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα στην περιοχή.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας να επιχειρούν από αέρος, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ (Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών), οι εθελοντικές ομάδες, απλοί πολίτες και βαρέα οχήματα θα συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να δίνουν μάχη με τις «πύρινες γλώσσες» μέχρι να υπάρξει πλήρης έλεγχος της πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά την έκταση που έκαψε η φωτιά, ο αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας εξήγησε ότι «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση φωτιάς για την Ρόδο. Η πυρκαγιά έκαιγε σε μεγάλη έκταση και με μεγάλη ταχύτητα γεγονός που έκανε δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Έχει καεί μια πολύ μεγάλη έκταση, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε μετά την οριστική κατάσβεση της φωτιάς, δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο,10 ΟΤΑ, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

odos1

Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν από το χωριό Απολακκιά οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, οι γυναίκες και τα παιδιά.

rodos2

Στην περιοχή βρίσκονται και ομάδες εθελοντών και κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν την πυρκαγιά.

rodos3

Η φωτιά, ξεκίνησε στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και στο Φράγμα και απείλησε το χωριό Απολακκιά που βρίσκεται στα νότια του νησιού. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή συνέβαλαν στο να εξαπλωθεί η φωτιά.

9b227d8a790572ae93410bac05828e4b

Οι φλόγες έκαψαν ήδη αποθήκες στην περιοχή και απείλησαν τα σπίτια.

rodod5

61be2985bcd0dce7755f89b3f7952367

е񪡣霠󴧭 ꯩ�紡 p﫡ꪩܲ �Ѽ䯵 �ܢ⡴8 ɯ��16. (EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/QÕчӠ͔́Ɋϓ)

е񪡣霠󴧭 ꯩ�紡 p﫡ꪩܲ �Ѽ䯵 �ܢ⡴8 ɯ��16. (EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/QÕчӠ͔́Ɋϓ)

Μιλώντας στη Ροδιακή ο αντιδήμαχος Γιώργος Πόκκιας επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η μερική εκκένωση της Απολακκιάς, κυρίως για λόγους ασφαλείας και οι πολίτες μεταφέρονται στην Κατταβιά. Στην ουσία στο χωριό θα παραμείνουν μόνο οι άνδρες κάτοικοι που βοηθούν εθελοντικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Δραματική έκκληση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου

Δραματική έκκληση προς όλες τις δυνάμεις της Ρόδου, προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στο νησί, απήυθηνε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος.

Ο αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου που είναι ικανά να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και τους πιστοποιημένους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της, συμβάλλοντας έτσι στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται με επικεφαλή την Π.Υ. Ρόδου για την κατάσβεσή της. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ν.Αι. στο τηλ. 2241360575.

398c1ff4d6443c3aa37fa25e08252725

ce3e8c43b023842c06538182c25d60e1

Φωτογραφίες: rodiaki.gr

eleftherostypos.gr