«Υπάρχει πολύ ψαχνό στα Αντικύθηρα»
16/06/2016 16:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Υπάρχει πολύ ψαχνό στα Αντικύθηρα»

Σε γλυπτά που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι πιθανόν να ανήκουν τα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων που περιλαμβάνονται στη σοδειά της νέας ανασκαφικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. «Στα Αντικύθηρα υπάρχει πολύ ψαχνό. Μόλις ξεκινήσαμε», λέει η αρμόδια έφορος αρχαιοτήτων.

Συνολικά 60 αντικείμενα περιλαμβάνονται στα ευρήματα των αρχαιολόγων κατά την πρώτη φετινή έρευνα στο ναυάγιο, η οποία ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουνίου. Ανάμεσά τους βρίσκουμε ένα εντυπωσιακό χρυσό δαχτυλίδι, τέσσερα μαρμάρινα θραύσματα αγαλμάτων, την απόληξη ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί, αμφορείς, μια λάγυνο και μια οινοχόη…

Σε αγάλματα του ΕΑΜ

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εφορείας, Αγγελική Σίμωσι, «είναι πιθανόν τα τμήματα από τα γλυπτά που εντοπίστηκαν να ανήκουν σε αγάλματα που ανασύρθηκαν παλαιότερα από το ναυάγιο και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο». Ωστόσο, λόγω της μακράς παραμονής τους στη θάλασσα τα μαρμάρινα μέλη -ανάμεσά τους και ένας καρπός αριστερού χεριού- «παρουσιάζουν μεγάλη διάβρωση».

Επίσης, η εξέταση που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο δόρυ δείχνει «ότι ανήκε σε γλυπτό», δεν αποτελούσε δηλαδή τμήμα από τον εξοπλισμό του πλοίου. Ως εκ τούτου εξετάζεται και σ’ αυτήν την περίπτωση το ενδεχόμενο να «κουμπώνει» σε ένα από τα γνωστά γλυπτά του ΕΑΜ.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των αρχαιολόγων πως στο βυθό των Αντικυθήρων παραμένουν κρυμμένοι θησαυροί. Η φράση «υπάρχει πολύ ψαχνό», της διευθύντριας Εναλίων Αρχαιοτήτων τα λέει όλα.

Και δεύτερο ναυάγιο

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει επίσης τις αρχικές εκτιμήσεις των αρχαιολόγων για την ύπαρξη και δεύτερου ναυαγίου κοντά στο γνωστό. Η θέση του δεύτερου ναυαγίου ερευνήθηκε. Βρέθηκαν καρφιά και κεραμίδια (κάλυπταν τα στεγασμένα τμήματα του πλοίου) που όμως είναι διαφορετικής τυπολογίας από εκείνα που εντοπίστηκαν στο γνωστό ναυάγιο.

Τα στοιχεία του ίδιου του πλοίου -μιλώντας για το διάσημο ναυάγιο- χαρακτηρίζονται διαφωτιστικά γιατί αποκαλύπτουν πτυχές της κατασκευής τους. Οπως είναι «καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρυτίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους και ένας μολύβδινος σωλήνας πιθανόν από την αντλία υδάτων του πλοίου». Ιδιαίτερα εντυπωσιακό χαρακτηρίζεται από τη διευθύντρια της Εφορείας «μολύβδινο αντίβαρο βάρους 100 κιλών».

eleftherostypos.gr