Τσάμηδες προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εκταφή των οστών Ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό μέτωπο
22/01/2018 21:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσάμηδες προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εκταφή των οστών Ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό μέτωπο

Σήμερα Δευτέρα στο Τεπελένι της Αλβανίας ξεκίνησαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης οι εργασίες για την εκταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του ’40 στο αλβανικό έδαφος, με τα πρώτα λείψανα δύο ανδρών να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτηρίζει την στιγμή ιστορική και δημοσιεύει τις δύο φωτογραφίες από τα ευρήματα.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Υπουργείο Εξωτερικών✔@GreeceMFA

Ιστορική στιγμή η πρώτη ανεύρεση οστών δύο Ελλήνων πεσόντων. Οι εργασίες άρχισαν σήμερα, παρουσία μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής, σε κλίμα συγκίνησης.

Την ίδια στιγμή όμως και κατά την διάρκεια των εργασιών για την συλλογή των οστών των στρατιωτών στην περιοχή είχε βρεθεί και ομάδα Τσάμηδων και διαδήλωναν κατά των εργασιών, καθώς όπως αναφέρει Αλβανικό δημοσίευμα, «παραβιάζεται ο νόμος της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας -Αλβανίας) , καθώς οι Έλληνες φθάνουν στον ισχυρισμό ότι τα εδάφη στο νότο είναι ιδιοκτησία τους».

Οι Τσάμηδες, ανέφεραν επίσης κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων πως στο σημείο το οποίο γίνονται οι έρευνες εν υπάρχουν οστά Ελλήνων, αλλά γίνονται με σκοπό η Ελλάδα να έχει εδαφικές αξιώσεις στην χώρα.

Κατά την διάρκεια των ανασκαφών οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν των αστυνομικό κλοιό και να περάσουν στον χώρο των εργασιών προκειμένου να τις σταματήσουν. Τότε η αλβανική αστυνομία επενέβη και προχώρησε και σε μια σύλληψη.

Ιστορική στιγμή

Η συγκίνηση ήταν το βασικό συναίσθημα των παρισταμένων σε αυτό το σημαντικό βήμα της αλβανικής κυβέρνησης, που ανταποκρίθηκε στο ιστορικά δίκαιο ελληνικό αίτημα, δίνοντας την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής οστών Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία.

Οι εργασίες άρχισαν σημερα, παρουσία της μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής, πλησίον του διατηρητέου νεκροταφείου από το 1941, στο σημείο Ντραγκότ του νομού Τεπελενίου, όπου στεγάζονται τα οστά περίπου 80 Ελλήνων πεσόντων.

Ως «ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, παρευρισκόμενη στην έναρξη των εργασιών, αυτήν την ημέρα διότι, όπως είπε, «πρόκειται για τους τελευταίους άταφους πεσόντες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου» επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως γι’ αυτήν τη θετική εξέλιξη καρπός των συνομιλιών της Κρήτης.

Πράγματι, αυτό το σημαντικό βήμα για την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στην Κρήτη, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά και στόχο την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό το δίκαιο αίτημα της ελληνικής πλευράς, που εκκρεμούσε τόσα χρόνια, τώρα, βάσει των όσων διαπραγματεύτηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης των απαραίτητων εκτελεστικών νόμων και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, υλοποιείται από την αλβανική κυβέρνηση.

Στην ανάπαυση των ψυχών των στρατιωτών μας, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41, αναφέρθηκε, σε ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί, και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαιρετίζοντας την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης σε αυτό το ιστορικά δίκαιο ελληνικό αίτημα και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τήρηση των συμφωνηθέντων στην Κρήτη, τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν επί του αλβανικού εδάφους, οι οποίοι είτε ετάφησαν πρόχειρα, είτε καθόλου, ανέρχεται σε περίπου 8.000.

Πηγή: eleftherostypos.gr