Τρίτη δημοσιονομική "βόμβα" από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ένα μήνα
02/03/2018 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρίτη δημοσιονομική "βόμβα" από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ένα μήνα

Τρίτη απόφαση σε ένα μήνα, με μεγάλο δημοσιονομικό βάρος για το δημόσιο ταμείο, εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο διέταξε να επανέλθουν οι μισθοί των καθηγητών ΤΕΙ στα επίπεδα προ του 2012, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις μνημονιακές διατάξεις που τους έκοψαν.

Η Ολομέλεια του δικαστηρίου, μετά το τελεσίγραφο με το οποίο δόθηκε περιθώριο 8 μηνών για να επανέλθουν οι μισθοί των ενστόλων και την απόφαση για την επαναφορά των μισθών γιατρών του ΕΣΥ, τώρα διατάσσει το ίδιο και για τους καθηγητές ΤΕΙ. Ανάλογη απόφαση έχει εκδοθεί από την Ολομέλεια παλαιότερα και για τους καθηγητές ΑΕΙ.

Η απόφαση

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Δημήτριο Αλεξανδρή, Ελένη Παπαδημητρίου και Βικτωρία Πλαπούτα, εξέδωσαν τις υπ΄ αριθμ. 479-481/2018 αποφάσεις της, με τις οποίες δικαιώθηκαν 49 καθηγητές των ΤΕΙ. Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ και αποφάνθηκε ότι πρέπει να επιτρέψουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς. Οι δικαστές αναφέρουν πως αναδρομικά θα πάρουν μόνον όσοι έχουν προσφύγει, ενώ στους υπόλοιπους απλώς θα επανέλθουν οι μισθοί τους χωρίς αναδρομικά. Η διαφοροποίηση αυτή γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην "οξυμένη δημοσιονομική κρίση" και στην "κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου".

Κατά την Ολομέλεια τους Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των εν λόγω καθηγητών, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος και δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει.

capital.gr