«Τρικυμία» στη Δικαιοσύνη - Πυρά ΔΣΑ για τη συνάντηση Τσίπρα - δικαστών: Δεν έγινε σε πολιτικά και νομικά ανύποπτη στιγμή
07/10/2016 20:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τρικυμία» στη Δικαιοσύνη - Πυρά ΔΣΑ για τη συνάντηση Τσίπρα - δικαστών: Δεν έγινε σε πολιτικά και νομικά ανύποπτη στιγμή

Για σειρά «συμπτώσεων» που προηγήθηκαν της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, υπογραμμίζοντας πως «δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών λειτουργιών πρέπει να συνευρίσκονται και να συνομιλούν.

Όμως, η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη.

Προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά την ματαίωση της διασκέψεως του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση όπου κρίνεται η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Έγινε μια μόλις ημέρα μετά τις ηχηρές καταγγελίες Αντιπροέδρων του ιδίου Δικαστηρίου για εκτροπή της Δικαιοσύνης από το συνταγματικό της ρόλο και ανεπίτρεπτη αρνησιδικία, που συνοδεύτηκε από την παραίτησή τους από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ.

Έγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Πραγματοποιήθηκε, τέλος, με σπουδή, που τελεί σε κραυγαλέα αντίθεση με την επί πεντάμηνο αδράνεια του Πρωθυπουργού στο αίτημα για συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζει θεσμικά και συλλογικά το δικαστικό σώμα.

Υπό το κράτος των συμπτώσεων αυτών, η συνάντηση που έγινε έχει απολέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στην "λύση" εκκρεμών νομικών ζητημάτων. Σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της".

imerisia.gr