Τραγωδία στην Πλατεία Βικτωρίας: Τι προκάλεσε την φονική έκρηξη
02/12/2016 12:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τραγωδία στην Πλατεία Βικτωρίας: Τι προκάλεσε την φονική έκρηξη

Σε τραγωδία κατέληξε μια συνηθισμένη ημέρα στη δουλειά για τη 38χρονη λογίστρια Βασιλική Παραστατίδου, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο υπόγειο του καταστήματος «Everest» στην πλατεία Βικτωρίας.

Μια κακιά στιγμή από ένα μάστορα ήταν αρκετή για να χάσει τις αισθήσεις της από τους καπνούς και να βρεθεί νεκρή αρκετή ώρα αργότερα από τους πυροσβέστες. Η Βασιλική Παραστατίδου, η οποία εργαζόταν στην εταιρία τα τελευταία 15 χρόνια, κρατώντας τα λογιστικά βιβλία, βρισκόταν χθες στις 9.20 το πρωί στο υπόγειο του γνωστού καφέ την ώρα που ένας 41χρονος ψυκτικός εκτελούσε εργασίες σε ψυκτικά μηχανήματα.

Ξαφνικά προκλήθηκε φωτιά μπροστά στα χέρια του μάστορα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ήρθε η φονική έκρηξη φιάλης οξυγονοκόλλησης. Οσοι βρίσκονταν στο ισόγειο και υπόγειο του καταστήματος πρόλαβαν σε κατάσταση πανικού να βγουν έξω εκτός από την άτυχη Βασιλική. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δεν πρόλαβαν χθες να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το συμβάν, αλλά έκαναν τις πρώτες εκτιμήσεις τους για τα αίτια της έκρηξης.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι προκλήθηκε φωτιά κατά τη διάρκεια των εργασιών του 41χρονου ψυκτικού σε μηχανήματα του καταστήματος (πιθανότατα ψυγεία). Οι φιάλες οξυγονοκόλλησης που χρησιμοποιούσε είναι αυτές που εξερράγησαν με τραγικό αποτέλεσμα.

Στο χώρο δεν βρέθηκαν φιάλες υγραερίου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, και δεν υπήρχαν σωληνώσεις φυσικού αερίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μάστορας προσπαθούσε είτε να κόψει είτε να κολλήσει σωληνώσεις που περιείχαν ψυκτικό υγρό (φρέον). Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ωστόσο, εκτιμάται ότι υπήρξε διαρροή ασετιλίνης από τη φιάλη οξυγονοκόλλησης. Το αέριο (ασετιλίνη) που διέρρευσε ήρθε σε επαφή με τον αέρα και τη φλόγα της φιάλης οξυγονοκόλλησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά και στη συνέχεια έκρηξη της φιάλης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις, γεγονός που κάνει τους πυροσβέστες να πιστεύουν ότι στο σημείο μπορεί να υπήρχαν και άλλες φιάλες οξυγονοκόλλησης που τυλίχτηκαν στις φλόγες και εξερράγησαν.

Ο ψυκτικός κάηκε στο πρόσωπο και στα χέρια και άρχισε να τρέχει προς την έξοδο φωνάζοντας στον κόσμο που βρισκόταν στο υπόγειο να απομακρυνθεί γρήγορα, πριν η διαρροή αερίου προκαλέσει την τραγωδία. Η 38χρονη λογίστρια δεν πρόλαβε να αντιδράσει λόγω της γρήγορης επέκτασης των καπνών στον κλειστό χώρο.

Ο 41χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ ακόμα τέσσερα άτομα νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες, ανάμεσά τους μια στρατιωτικός που έτυχε να περνάει από το σημείο, δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Από την Πυροσβεστική θα οριστεί πραγματογνώμονας για τη διερεύνηση των συνθηκών της έκρηξης, ενώ θα ελεγχθεί ο φάκελος πυρασφάλειας του καταστήματος για να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνταν οι προδιαγραφές ασφαλείας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η ΓΣΕΕ που αναφέρει ότι «επιβάλλεται να δοθούν άμεσα απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και φυσικά να διερευνηθεί το κατά πόσο είχαν προβλεφθεί και τηρούνταν τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να παρέμβουν ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν».

Η διοίκηση της εταιρίας ανέφερε ότι «η Βασιλική Παραστατίδου θα μείνει στη μνήμη όλων μας ως υπόδειγμα εργαζομένου, συζύγου και μητέρας. Το προσωπικό και οι συνεργάτες μας είναι συγκλονισμένοι. Θα προσφέρουμε κάθε συμπαράσταση στους τραυματίες. Από την πρώτη στιγμή έχουμε προσφέρει στις αρμόδιες αρχές κάθε συνδρομή για τη διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού γεγονότος». Τη θλίψη για το θάνατο της Βασιλικής εξέφρασε με ανακοινώσεις του το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

eleftherostypos.gr