Φωτο: Capital.gr
Φωτο: Capital.gr
13/10/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το αίσθημα ασφάλειας χάθηκε οριστικά

Ένας πολίτης, ένας δικηγόρος, ένας επιστήμονας, δολοφονείται ουσιαστικά στην καρδιά της Αθήνας. Με τρόπο αδίστακτο, μαφιόζικο σε μια περιοχή που βρίσκεται το σπίτι του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, αλλά και του Β. Βενιζέλου.

Μια περιοχή καλά φρουρούμενη που μεγαλύτερη σχέση έχει με τον Λυκαβηττό παρά με τα Εξάρχεια.

Είναι τρομοκράτες, που δεν είναι; Είναι ποινικοί; Είναι πληρωμένοι δολοφόνοι που εκτελούν συμβόλαιο θανάτου; Είναι απλά δυσαρεστημένοι πελάτες που όμως έχουν το θράσος να εκτελούν στο γραφείο του έναν δικηγόρο;

Δεν έχει καμιά σημασία, ούτε ότι ο δολοφονημένος ήταν γνωστό πρόσωπο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχει χαθεί οριστικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, κι όχι μόνο του κέντρου.

Δείτε π.χ. τα θλιβερά γεγονότα στο Καραϊσκάκη στον αγώνα της Εθνικής. Ένας ανόητος οπαδός με φανέλα του ΠΑΟ δέρνεται ανηλεώς και παρά τρίχα δεν είναι σήμερα νεκρός. Γιατί; Γιατί κάποιοι χούλιγκαν είδαν μπροστά τους τον μεγάλο εχθρό.

Δείτε τι γίνεται κάθε μέρα στα Εξάρχεια. Αστυνομικοί τραυματίζονται, μπαχαλάκηδες κάνουν ό,τι γουστάρουν, καίνε, σπάνε.

Οι Ρουβίκονες μπουκάρουν πλέον ακόμη και σε πρεσβείες αλλά η ατιμωρησία διευρύνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.

Εδώ δεν έχει να κάνει με το αν είναι ανίκανοι οι Συριζαίοι. Δεν έχει με το αν είναι ανόητοι ή άχρηστοι οι Νεοδημοκράτες ή οι Πασόκοι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια προβληματική κοινωνία που έχει πλέον δηλητηριαστεί με τέτοιο τρόπο που δύσκολα θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Θεωρούμε κανονικό η παραβατικότητα να χτυπάει κόκκινο κι εμείς να μην ασχολούμαστε.

Θεωρούμε κανονικό η κοινωνία να βρίσκεται συνεχώς στην τσίτα, οι άνθρωποι να σκοτώνονται στο ξύλο για ψύλλου πήδημα. Πόσο κανονικό είναι να μισεί ο Έλληνας τον Έλληνα ακόμη και για καθημερινές καταστάσεις; Να βριζόμαστε στους δρόμους, να τραβάμε μαχαίρι ή πιστόλι με το παραμικρό, να δερνόμαστε για την ομάδα ή για το κόμμα ή για την γκόμενα;

Η ελληνική κοινωνία έχει χάσει πλέον, εδώ και καιρό, την αθωότητά της. Βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου οι δολοφονίες σαν την χθεσινή, οι προπηλακισμοί πολιτικών ή άλλων είναι φυσιολογικά πράγματα.

Όχι, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι για να ξαναδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Και να σταματήσουν τη δηλητηρίαση της καθημερινότητας.

Αλλιώς δεν έχουμε καμιά τύχη ως λαός.