Τι κρύβεται πίσω από τον συνδικαλισμό στο στρατό;
14/07/2016 17:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι κρύβεται πίσω από τον συνδικαλισμό στο στρατό;

Ο «ακομβίωτος στρατηγός» της κυβέρνησης και του υπουργείου Άμυνας έκανε δεκτή την πρόταση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του συνδικαλισμού στον ελληνικό στρατό. Σύμφωνα με την πρόταση, προβλέπεται η δυνατότητα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να οργανώνονται συνδικαλιστικά, χωρίς να παραβιάζουν τα όρια του εθνικού, κοινωνικού και υπερκομματικού τους ρόλου.

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, «μετά την υπ’ αριθμ. 3/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, δεν καταλείπεται καμία απολύτως αμφιβολία, όχι μόνο για την ανάγκη, αλλά και για την υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα τη διακλαδική συλλογική έκφραση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την προστασία του ατομικού και κοινωνικού τους δικαιώματος να συστήσουν και να συμμετάσχουν ενεργώς σε οργανώσεις προστασίας των επαγγελματικών τους συμφερόντων, στα πλαίσια των δημοκρατικών θεσμών».

Εν ολίγοις, θα μπορούν οι υπηρετούντες τον ελληνικό στρατό να συνδικαλίζονται αλλά... με μέτρο, το οποίο βεβαίως μένει να προσδιοριστεί. Άλλωστε, κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και ο συνδικαλισμός στην Αστυνομία αλλά με το πέρασμα των χρόνων βλέπουμε αστυνομικούς να πλακώνονται με συναδέλφους τους στους δρόμους και να γελάει ο κόσμος.

Προφανώς και δεν τίθεται θέμα... απεργιών στον στρατό, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εσχάτη προδοσία. Επομένως γιατί ο «ακομβίωτος στρατηγός» που έχει ευαισθησία στην πατρίδα κάνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση;

Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για ακόμη ένα σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να διεισδύσουν στο κομματικό ακροατήριο της ΝΔ. Είναι απλό. Στον στρατό, όπως και σε πολλά τμήματα του πληθυσμού τα μνημόνια προκάλεσαν τεράστια βλάβη. Χιλιάδες, κυρίως χαμηλόβαθμα ή μεσαίου επιπέδου στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπέστησαν μεγάλες περικοπές και αισθάνονται αγανακτισμένοι και παραμελημένοι που αναζητούν τρόπους να εκφραστούν. Ο Καμμένος και οι Συριζαίοι τους «κλείνουν το μάτι» δίνοντάς τους μια... αύρα συνδικαλισμού. Τους λένε «μπορείτε κι εσείς να μιλάτε για τα δίκαια αιτήματά σας αλλά... μην το παρακάνετε». Υπενθυμίζουμε ότι μεγάλο μέρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της συντηρητικής παράταξης, πολλοί εκ των οποίων αναζήτησαν στέγη και στη Χρυσή Αυγή τα τελευταία χρόνια. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης θέλουν ακριβώς να μπουν σ' αυτό το τμήμα του πληθυσμού και τους δελεάζουν με την επίφαση συνδικαλισμού ώστε να αρπάξουν τα ψηφαλάκια τους. Ως πρώτο βήμα ήταν η... λεβέντικη κουβέντα του Καμμένου ότι θα βρει ισοδύναμα για να μην κοπούν τα ειδικά μισθολόγια στο στρατό.

Το δεύτερο βήμα γίνεται τώρα με τον συνδικαλισμό, ασχέτως αν αυτή η ρύθμιση μπορεί να κρύβει κινδύνους. Πάνω απ' όλα οι ψήφοι και η εξουσία. Χτυπάνε τους νέους με την ψήφο στα 17, επιχειρούν να μπουν στον κεντροδεξιό χώρο με «πολιορκητικούς κριούς» διάφορους «φίλους» του Αλέξη από τον δεξιό χώρο και τώρα χτυπάνε και τον αμιγώς δεξιό χώρο. Δεν το λες κι άσχημα, η μεθόδευση είναι καλή. Για να δούμε πόσοι θα τσιμπήσουν;