Τι κρύβεται πίσω από το κλείσιμο κέντρων εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων;
02/02/2018 15:15
Του Αντιαμυντικού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι κρύβεται πίσω από το κλείσιμο κέντρων εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων;

Πολλά ερωτηματα δημιουργούνται τόσο στον κύκλο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και στην κοινή γνώμη από τις πρόσφατες εξαγγελίες για την αλλαγή στην αρχική εκπαίδευση των στρατεύσιμων στον Στρατό Ξηράς με άμεσο κλείσιμο των περισσότερων Στρατοπέδων Υποδοχής και Εκπαίδευσης (πλην των Στρατοπέδων για τις Ειδικές Δυνάμεις και τα Τεθωρακισμένα, στο Μεγάλο Πεύκο και στην Αυλώνα, αντίστοιχα) σε όλη την Ελλάδα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για αυτό τον σκοπό.

Ουσιαστικά αποτελεί κατάργηση της βασικής εκπαίδευσης των στρατεύσιμων, που αποτελεί διαχρονικά θεμελιώδη αρχή και διαδικασία στις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Είναι η αρχική φάση προσαρμογής των νεοπαρουσιαζόμενων στο στράτευμα που αφορά στην ονομαζόμενη στρατικοποίηση του πολίτη, δηλαδή, εξοικείωση στο νέο περιβάλλον του στρατού, εξοικείωση με το πνεύμα της πειθαρχίας, της συνύπαρξης και συνεργασίας με τους άλλους στρατεύσιμους ανεξαρτήτου πνευματικής μόρφωσης, κοινωνικής, οικονομικής ή γεωγραφικής προέλευσης.

Είναι η φάση αυτή στην οποία εκπαιδεύονται στην στρατιωτική δεοντολογία και αποκτούν τις βασικές γνώσεις χρήσης όπλων , σκόπευσης αλλά και συντεταγμένης- συγχρονισμένης ανταπόκρισης στις εντολές των εκπαιδευτών μέσα από επιλεγμένες δραστηριότητες και ασκήσεις.

Εκπαιδεύονται στην φύλαξη χώρων με όπλα και στις διαδικασίες αντιμετώπισης πιθανής απειλής αλλά και προστασίας από τις καιρικές συνθήκες στις σκοπιές για τις δύσκολες ώρες της νύχτας και του χειμώνα. Κάνουν τις πρώτες σκοπιές και παίρνουν όλη εκείνη την εκπαίδευση που θα τους χρειαστεί στην θητεία τους ειδικά όσων θα υπηρετήσουν σε δύσκολες παραμεθόριες μονάδες.

Ορκίζονται όλοι μαζί για την πίστη στα ιδανικά και την πατρίδα και τους καμαρώνουν να παρελαύνουν έτοιμους στρατιώτες (από κακομαθημένα παιδιά) με υπερηφάνεια οι γονείς τους.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην βασική εκπαίδευση, πέρα από την προσεκτική επιλογή σε ειδικότητες, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις γνώσεις σε σχέση και με τις απαιτήσεις είναι η άγρυπνη παρακολούθηση των νέων στρατεύσιμων από τους έμπειρους εκπαιδευτές και το ιατρικό προσωπικό τυχόν προβλημάτων προσαρμογής ή άλλων ιατρικών θεμάτων που μπορούν να επιδεινώσουν υφιστάμενα προβλήματα υγείας ή και να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες δυσάρεστες καταστάσεις. Όποτε κρίνεται σκόπιμο με την άμεση αποστολή τους σε πλησίον ευρισκόμενα Στρατιωτικά Νοσοκομεία για επιβεβαίωση της κατάστασης.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί η τόσο απαραίτητη βασική εκπαίδευση με προγράμματα αόριστα που αναφέρονται σε παρουσίαση τριών ημερών σε στρατόπεδα για παραλαβή ένδυσης και εξοπλισμού και προώθησης στα σώματα στρατού και ταξιαρχίες για εκπαίδευση και αξιοποίηση. Σε μονάδες που η αποστολή τους είναι διαφορετική και σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις για να υποκαταστήσουν την «βασική εκπαίδευση».

Και βέβαια δεν είναι αλήθεια ότι και παλαιότερα υπήρχαν αντίστοιχες μελέτες. Όλες αυτές οι μελέτες ξεκινούσαν μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι για ποιο λόγο προχώρησε σε αυτές τις ρυθμίσεις το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την ετοιμότητα των Ε.Δ. και μάλιστα σε μία περίοδο που ο Τούρκος βρυχάται και ο ίδιος ο υπουργός κ. Καμμένος επιδιώκει να αποφύγει στα Ίμια με την Κανονιοφόρο το Τουρκικό πλοιάριο που του εμποδίζει την πορεία του εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το κύριο ερωτηματικό αφορά την επιλογή να παραχωρήσει τα Στρατόπεδα αυτά στο «ΤΑΥΠΕΔ των Ενόπλων Δυνάμεων» του κ. Ζησιμάτου με αποτέλεσμα να έρθει σε αντίθεση και με τους Δημάρχους των αντίστοιχων περιοχών. Ο λόγος είναι ότι η καινούργια αυτή υπηρεσία έχει εξαγγείλει πολλά προγράμματα μέσω του κ. Καμμένου μέχρι σήμερα αλλά τελικά όχι μόνον δεν έχει επιτύχει τίποτα αλλά το κόστος της είναι πολλαπλάσιο για τον προϋπολογισμό των Ε.Δ. από τα έσοδα που έχει φέρει.

Έτσι είναι παραπάνω από σοβαρές οι υποψίες ότι σχεδιάζονται προγράμματα «αξιοποίησης» των στρατοπέδων αυτών με «έτοιμες» εμπορικές συμφωνίες ή θα παρασχεθούν σε ΜΚΟ για εκμετάλλευση ως σημεία συγκέντρωσης προσφύγων, που σε αμφότερες τις περιπτώσεις τίθεται σε αμφιβολία κατά πόσο θα ωφεληθούν οι Ε.Δ. Ευχόμαστε να διαψευστούμε αλλά ο χρόνος θα το δείξει.

Άλλωστε ο νυν αρχηγός του ΓΕΣ (που θυμίζουμε ότι για να αναλάβει την ηγεσία του Σ.Ξ. αποστρατεύτηκαν 11 αξιότατοι αρχαιότεροι από αυτόν αντιστράτηγοι !!!) με την ανάληψη τη ηγεσίας του εξέδωσε διαταγές (πάλι υποτίθεται στα πλαίσια μελετών) για την άμεση μετακίνηση Διευθύνσεων και Διοικήσεων από την Αττική προκειμένου να αποδεσμευτούν τα στρατόπεδα φιλέτα «Γουδή» και «Καρρέα» και να αποδοθούν «εντελώς τυχαία» στο ΤΑΥΠΕΔ του ΥΠΕΘΑ για αξιοποίηση από τον Γενικό Διευθυντή κ. Ζησιμάτο ή την χρησιμοποίησή τους ως Hot-Spots ή και τα δύο (Ο κονιορτός δεν έχει καθίσει από τις κρίσεις στις Ένοπλες δυνάμεις). Η αντίδραση και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν πολλά (δεν τα είχαν προβλέψει οι περίφημες μελέτες) και απέτρεψαν την εφαρμογή του «σχεδίου».

Στην προκειμένη περίπτωση για να αποφύγουν τις αντιδράσεις και να φανεί ελκυστικό το νέο πρόγραμμα στους υποψήφιους για στράτευση νέους προχωρούν σε μία ακόμη χειρότερη απ’ ότι προαναφέρθηκε ενέργεια. Τους κλείνουν το «μάτι» ψηφοθηρικά ότι ο χρόνος που θα εξοικονομηθεί (από πού προκύπτει αυτό;) θα βοηθήσει στην μείωση της θητείας (αίτημα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ) γεγονός που θα δημιουργήσει «τσουνάμι» προβλημάτων στα ήδη υπάρχοντα, ιδιαίτερα στις Μονάδες των ακριτικών περιοχών και των νήσων.

Και για αυτό το θέμα διερωτώμεθα εάν θα εξελιχθεί όπως διαφαίνεται κάτι που το απευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν οι απαιτούμενες αντιδράσεις τόσο από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Στρατεύματος όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση (έστω και σιωπηλά) που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα εκτός και εάν περί άλλων τυρβάζουν.