Τι «έδειξαν» τα κινητά των «8» που εξετάστηκαν από τις ελληνικές αρχές
19/07/2016 18:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι «έδειξαν» τα κινητά των «8» που εξετάστηκαν από τις ελληνικές αρχές

Οι κλήσεις στο κινητό τηλέφωνο του διοικητή της μονάδας τους, που έμειναν αναπάντητες από εκείνον, ήταν εκείνες που έκαναν τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς να αποφασίσουν την απόδραση από την Τουρκία τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου όπως αποκαλύφθηκε, όταν οι ελληνικές αρχές εξέτασαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στην ηλεκτρονική μνήμη των συσκευών βρέθηκαν κλήσεις από τους συγγενείς τους, που δεν απαντήθηκαν, αλλά και κλήσεις των ίδιων των στρατιωτικών σε έναν συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό.

Αυτός ο αριθμός, όπως αργότερα υποστήριξαν οι οχτώ άνδρες, που αιτήθηκαν το πρωί της Τρίτης πολιτικό άσυλο, ανήκε στον διοικητή της μονάδας τους συνταγματάρχη στο βαθμό.

Το γεγονός πως εκείνος δεν απαντούσε στις κλήσεις τους, τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πως η κατάσταση ήταν κρίσιμη και πως η ζωή τους κινδύνευε, εάν έμεναν στην Τουρκία.

Ένας από αυτούς έριξε την ιδέα να φύγουν με κατεύθυνση κάποια γειτονική χώρα και να ζητήσουν άσυλο. Όπως είπαν στις Ελληνικές Αρχές, όταν άρχισαν να δέχονται πυροβολισμούς από Τούρκους αστυνομικούς «έσπασαν» την ομάδα -μαζί τους υπήρχαν ακόμη δυο ελικόπτερα- και προσγειώθηκαν σε ένα ξέφωτο. Εκεί, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εξέτασαν τους χάρτες και τα καύσιμα που είχαν.

Στην αρχή σκέφτηκαν να φύγουν προς Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά και τα καύσιμα δεν θα τους έφθαναν και υπήρχε ο κίνδυνος να εκδοθούν αμέσως στην Τουρκία, αφού οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών έχουν άριστες σχέσεις με το κράτος του Ερντογάν. Το πιο κοντινό αεροδρόμιο ήταν της Αλεξανδρούπολης και έτσι αποφάσισαν, όπως υποστήριξαν, να προσγειωθούν εκεί και να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με την Ίλια Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, η διαδικασία αίτησης πολιτικού ασύλου που έγινε το πρωί της Τρίτης, περιελάμβανε λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογράφηση και συλλογή κάποιων στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο.

«Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα», υποστήριξε η κα Μαρινάκη.

Η γνωστή δικηγόρος της Αλεξανδρούπολης σε δηλώσεις της επισήμανε και πάλι τον φόβο για τη ζωή τους που νιώθουν οι κατηγορούμενοι εάν εκδοθούν στην Τουρκία. Ο φόβος αυτός ενισχύεται και από τα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων στη γειτονική χώρα, αφού στα ρεπορτάζ τους επισημαίνουν πως οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί ήταν από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος και πως ήταν ανάμεσα σε εκείνους που βομβάρδισαν το ξενοδοχείο του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, με σκοπό να τον σκοτώσουν.

Η εφημερίδα «Star» τονίζει ότι περίπου 40 κομάντος περικύκλωσαν το ξενοδοχείο με σκοπό να σκοτώσουν τον Τούρκο πρόεδρο, που φυγαδεύτηκε από άντρες της προσωπικής του φρουράς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κομάντος μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους διέφυγαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

«Ορισμένοι από αυτούς, με δύο ελικόπτερα φέρονται να κατέφυγαν σε ΝΑΤΟϊκή βάση και οι «8» αξιωματικοί με τρίτο ελικόπτερο προσγειώθηκαν το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Ορισμένοι άλλοι από την ίδια αρχική ομάδα κομάντος φέρονται να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους και να να έχουν καταφύγει στα βουνά», αναφέρει η εφημερίδα.

Οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Φερών μέχρι και την Πέμπτη που θα απολογηθούν.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Star τοποθετεί τους 8 στρατιωτικούς στον στενό πυρήνα των πραξικοπηματιών ενώ φέρονται να ανήκουν στην ομάδα των κομάντος που πήγε να σκοτώσει τον Ερντογάν.

Όπως έγινε γνωστό περίπου 40 κομάντος είχαν περικυκλώσει το ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα που διέμενε ο Ερντογάν με σκοπό να τον σκοτώσουν αλλά ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε και φυγαδεύτηκε έγκαιρα από άντρες της προσωπικής του φρουράς.

Η πληροφορία ελέγχεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να πρόκειται για ένα ακόμη μέσο πίεσης προς την Ελλάδα για να εκδώσει τους 8 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι κομάντος μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να σκοτώσουν τον Ερντογάν διέφυγαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ορισμένοι από αυτούς, με δύο ελικόπτερα φέρονται να κατέφυγαν σε ΝΑΤΟϊκή βάση και οι 8 με τρίτο ελικόπτερο προσγειώθηκαν το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Ορισμένοι άλλοι από την ίδια αρχική ομάδα κομάντος φέρονται να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους και να να έχουν καταφύγει στα βουνά.

eleftherostypos.gr