Τι απαντά ο Άγγελος Συρίγος για τις αφίσες που τον στοχοποιούν ως «φασίστα»
05/10/2017 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι απαντά ο Άγγελος Συρίγος για τις αφίσες που τον στοχοποιούν ως «φασίστα»

Με ένα κείμενό του προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Άγγελος Συρίγος, για την στοχοποίησή του από ακραίους με αφίσες που τον αποκαλούσαν «φασίστα».

«Τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ», είναι ο τίτλος του κειμένου του καθηγητή στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

Ο καθηγητής εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα, από μια παρατήρησή του όταν κάποιος άγνωστος έγραφε συνθήματα σε τοίχους του Παντείου και του επιτέθηκαν ξυλοκοπώντας τον οι «σύντροφοί» του και καταλήγει στην πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε κατά την διάρκεια ομιλίας του στα Γιάννινα. Στηλιτεύει την απουσία της αστυνομίας από κάθε τέτοιο γεγονός, με την πρόφαση, ή όχι, του ασύλου και διηγείται την εμπειρία του από την δίκη εναντίον ενός συλληφθέντα κατά την επίθεση εναντίον του.

«Ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα θέλουν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας», γράφει ο καθηγητής και καταλήγει πως το ζητούμενο είναι πώς και αν θα αντιδράσουμε καθώς και «τι κοινωνία θέλουμε».

syrigos21312 Τι απαντά ο Άγγελος Συρίγος για τις αφίσες που τον στοχοποιούν ως «φασίστα»

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ;

Μερικές φορές, ένα καθημερινό γεγονός φέρνει στην επιφάνεια πολύ σοβαρά πράγματα που υπάρχουν δίπλα μας, αλλά δεν τα βλέπουμε (ή κάνουμε ότι τα αγνοούμε). Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Μέσα από το ναυάγιό του αναδείχθηκε το καθ’ όλα ανθηρό λαθρεμπόριο καυσίμων.

Έτσι έγινε και με την ιστορία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 από μία φιλική παρατήρηση προς έναν άγνωστο νεαρό που έγραφε συνθήματα σε έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο έξω από το Πάντειο. Οι φίλοι του ενοχλήθηκαν που κάποιος επεσήμανε την καταστροφή του ΔΗΜΟΣΙΟΥ Πανεπιστημίου. Μου επιτέθηκαν με μανία, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είμαι, μανία από την οποία με έσωσε η ακαριαία αντίδραση των παρισταμένων φοιτητών. Το συμπτωματικό αυτό γεγονός έβγαλε στην επιφάνεια ένα απόστημα το μέγεθος του οποίου ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει:

-Η αστυνομία αδυνατούσε να διαχειρισθεί ένα γεγονός που δεν έγινε σε πανεπιστημιακό χώρο –όπου και το θρυλικό «άσυλο»- αλλά στον πεζόδρομο έξω από το Πάντειο. Έκτοτε απέχει από τα τεκταινόμενα είτε συμβαίνουν σε πανεπιστημιακό χώρο, είτε σε δημοτική αίθουσα στα Γιάννενα…

-Όσοι ήσαν παρόντες στο δικαστήριο που ακολούθησε την αυτόφωρη σύλληψη του ενός εκ των δραστών, είδαν από την «ομάδα συμπαραστάσεως» στο δράστη, τη διάχυτη απειλή που βιώνουν οι δικαστές όταν δικάζουν τέτοιες υποθέσεις.

– μία περιθωριακή ομάδα νεαρών, εντελώς άσχετη με την φοιτητική κοινότητα του Παντείου κάνει την επαναστατική της γυμναστική στο Πάντειο μία φορά την εβδομάδα. Φωνάζουν και γράφουν συνθήματα, απειλούν, προπηλακίζουν. Θέλουν να τρομοκρατήσουν. Το θετικό είναι ότι μπροστά στην ειρηνική, αλλά σθεναρή αντίδραση των φοιτητών -που τους έχουν βαφτίσει «φυτά»- δεν τολμούν πλέον να μπουν στα αμφιθέατρα.

-Πλήθος αφισών έχει κολληθεί στους τοίχους με ονομαστικές αναφορές και στοχοποίηση και άλλων καθηγητών. Στα μέσα Απριλίου κυκλοφόρησε ένα έντυπο υπό τον τίτλο «τα οκτώ καθάρματα του Παντείου». Αφορούσε σε καθηγητές που για κάποιο λόγο «ενοχλούσαν».

-Η τελευταία αφίσα με τη φωτογραφία μου και την ουσιαστική επικήρυξή μου δείχνει τα επικίνδυνα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσουμε ως κοινωνία. Ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα θέλουν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας.

Αυτά, όμως, δεν έγιναν χθες. Εμείς τα εκκολάψαμε κι εμείς τα ανεχθήκαμε όταν ανδρώθηκαν. Σήμερα πλέον κυριαρχεί ο (εύλογος) φόβος του «πού να πάω να μπλέξω με τους αλήτες;».

Το θέμα πλέον δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι κοινωνία θέλουμε.

Σας ευχαριστώ όλους για τη στήριξή σας».

eleftherostypos.gr