Τι αναφέρει έκθεση της Κομισιόν για αποκλεισμό της Ελλάδα από την Σένγκεν
27/01/2016 20:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι αναφέρει έκθεση της Κομισιόν για αποκλεισμό της Ελλάδα από την Σένγκεν

Η Αθήνα «έχει παραμελήσει σοβαρά» τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του περασμένου έτους, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προοπτική να αποκλειστεί από την υπόλοιπη Ευρώπη, εντός τριών μηνών, εξαιτίας της διαρκούς και «σοβαρής» αποτυχίας της να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της. Η έκθεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στην Αθήνα να ασχοληθεί με τη ροή των μεταναστών, με ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκλειστεί από τη συνθήκη Σένγκεν.

«Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει παραμελήσει σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που συμβαίνουν εκτός των συνοριακών ελέγχων που πρέπει να ξεπεραστούν» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η έκθεση βασίζεται σε μια αποστολή αξιολόγησης, η οποία πήγε το Νοέμβριο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου. Εάν η έκθεση εγκριθεί από την πλειοψηφία των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, η Επιτροπή στη συνέχεια θα συντάξει ένα «σχέδιο δράσης» για να καλύψει τα σύνορα στην Ελλάδα, και ειδικά τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. «Η Ελλάδα στη συνέχεια θα έχει τρεις μήνες για την υλοποίηση δράσεων», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Η αποτυχία της Ελλάδας να δράσει θα ανοίξει την πόρτα για να επιτρέψουν οι Βρυξέλλες στα κράτη-μέλη να παρατείνουν, κατ 'εξαίρεση, τους συνοριακούς ελέγχους εντός του χώρου Σένγκεν μέχρι και δύο χρόνια, αντί των κανονικών έξι μηνών. Ο Ντομπρόβσκις

είπε ότι η έκθεση διαπίστωσε αποτυχία της Ελλάδας να κάνει επαρκή καταγραφή και να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα των μεταναστών που έχουν εισέλθει στην χώρα από την Τουρκία, την κύρια πύλη εισόδου για πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επέμεινε ότι η ΕΕ δεν θα συνδέσει τις αποτυχίες της Αθήνας σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση με το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δις ευρώ. «Δεν συνδέουμε το ελληνικό πρόγραμμα (διάσωσης) με θέματα που αφορούν τη Σένγκεν», είπε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέλαβε ηγετικό ρόλο στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις διάσωσης πέρυσι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ είχαν ζητήσει από την Επιτροπή τη Δευτέρα να καταρτίσει ένα σχέδιο για μια ενδεχόμενη παράταση δύο ετών για τους ελέγχους - που απειλεί την ιδέα της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη των 26 χωρών της Σένγκεν. Τους τελευταίους μήνες, η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Νορβηγία (μη μέλος της ΕΕ) έχουν εισάγει προσωρινούς ελέγχους, αλλά με ένα όριο έξι μηνών. Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «προσωρινό αποκλεισμό» από τη Σένγκεν. Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ διέπραττε «τελετουργική αυτοκτονία» με τη μεταναστευτική πολιτική της.

telegraph.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.