Συμβούλιο΅Εφετών:Δεν εκδίδονται οι τελευταίοι 2 Τούρκοι αξιωματικοί - «Η Ελλάδα δεν είναι βιλαέτι»
08/12/2016 16:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμβούλιο΅Εφετών:Δεν εκδίδονται οι τελευταίοι 2 Τούρκοι αξιωματικοί - «Η Ελλάδα δεν είναι βιλαέτι»

Ακόμη δυο Τούρκοι αξιωματικοί δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Πρόκειται για τους τελευταίους δυο -από τους 8 συνολικά - Τούρκους στρατιωτικούς για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη κλήθηκε να κρίνει αν θα εκδοθούν ή όχι στη γειτονική χώρα, μετά από αίτημά της, προκειμένου να δικαστούν για αδικήματα που σχετίζονται με το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Πρόκειται για τους τελευταίους δυο απο τους οκτώ συνολικά αξιωματικούς που έφθασαν στην Ελλάδα και το αίτημα έκδοσης του εξετάστηκε σήμερα. Το Συμβούλιο Εφετών εκτός απο την απόρριψη έκδοσης του αιτήματος, αποφάσισε και να άρει την κράτηση των δυο αξιωματικών.

Για τους άλλους έξι αξιωματικούς τις προηγούμενες ημέρες αποφασίστηκε, για τους τρεις να εκδοθούν και για τους άλλους τρεις να μην εκδοθούν. Το ζήτημα ωστόσο θα κριθεί εκ νέου απο τον Άρειο Πάγο.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η τοποθέτηση του εισαγγελέα Γιώργου Βούλγαρη, ο οποίος ζήτησε από τους συναδέλφους του να μην εκδώσουν τους 8 Τούρκους:

«Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε . Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστευει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;

Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουνχώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θ; τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαςτές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.

Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;

Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια, ίσως καθ' υπερβολή, αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προυποθέσεις, για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων, που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ενας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας.

Μα θα μου πείτε, ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.

Καταλήγω. Αόριστο το αιτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ, σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα».

Οι δύο εκζητούμενοι είπαν στο δικαστήριο πως θα υποστούν βασανιστήρια αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μάλιστα ο ένας από αυτούς, ο Φιράντ Μεσούντ, είπε στους δικαστές πως «υπήρχαν άνθρωποι που τους πέταξαν στο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εκεί δεν είχαμε καμία τύχη, δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες». Ο στρατιωτικός όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοση τους, απάντησε «Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια. Πάρα πολύς κόσμος δίνει τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή».

Ο δεύτερος εκζητούμενος, Ουγκούρ Οτάν, υποστήριξε πως είναι αθώοι και πως δεν σχετίζονται με το πραξικόπημα, τονίζοντας πως όταν έγινε η απόπειρα οι ίδιοι βρισκόντουσαν στην Κωνσταντινούπολη, 700 χλμ μακριά από την Μαρμαρίδα : «Πήγαμε με το ελικόπτερο στην Πόλη να περισυλλέξουμε τραυματίες, αλλά δεχθήκαμε βολές. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε, ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας».

imerisia.gr