Συμβούλιο Προσφύγων: Η Τουρκία πίεσε την κυβέρνηση για τον Τούρκο στρατιωτικό
31/12/2017 17:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμβούλιο Προσφύγων: Η Τουρκία πίεσε την κυβέρνηση για τον Τούρκο στρατιωτικό

Εξαιτίας των πιέσεων της Άγκυρας η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αίτηση ακύρωσης του ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Το Συμβούλιο, απαντώντας εμμέσως στους ισχυρισμούς ανώτατης κυβερνητικής πηγής, τονίζει ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία πως ο Τούρκος αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες:

"To Eλληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), η Νομική Υπηρεσία του οποίου χειρίζεται τις υποθέσεις ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία και τις αδιάκριτες διώξεις σε βάρος στρατιωτικών και πολιτών που ακολούθησαν εκ μέρους των τουρκικών αρχών, χαιρετίζει την απόφαση χορήγησης ασύλου από τις Επιτροπές Προσφυγών στον πρώτο εξ αυτών.

Η απόφαση, σταθμίζοντας ορθά τα δεδομένα της υπόθεσης, ειδικότερα το βάσιμο λόγο δίωξης του συγκεκριμένου στρατιωτικού από τυχόν επιστροφή του στην Τουρκία και την έλλειψη στοιχείων για στοιχειοθέτηση συμμετοχής του σε πράξεις εναντίον της πατρίδας του, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που απέκλεισε την έκδοσή τους στην Τουρκία, λόγω του κινδύνου να υποστούν βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, και την έλλειψη εγγυήσεων για δίκαιη δίκη στη χώρα τους, προχώρησε ορθά στη χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή έκρινε ότι "από τα έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης σε συνδυασμό με όσα εξέθεσε ο προσφεύγων, τόσο ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου όσο και ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών, δεν προέκυψαν κρίσιμα στοιχεία και περιστατικά που να θεμελιώνουν σοβαρούς λόγους, οι οποίοι να οδηγούν στην κρίση ότι ο προσφεύγων συμμετείχε στη διάπραξη του πραξικοπήματος".

Η άνω απόφαση, νόμιμα και πλήρως αιτιολογημένη, εκτιμούμε ότι δεν θα ακυρωθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια, κατόπιν άσκησης ακύρωσης κατά αυτής από τον αρμόδιο Υπουργό, ενέργεια που προαναγγέλθηκε ήδη από το πρωθυπουργικό γραφείο, κατόπιν διπλωματικών πιέσεων της τουρκικής κυβέρνησης και ασκήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας των Επιτροπών Προσφυγών το 2011.

Η Ελλάδα θα πρέπει κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Προσφυγών να παράσχει προστασία στον άνω πρόσφυγα και στους υπόλοιπους επτά, με βάση τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει ζητημάτων προστασίας τους, ακόμη και στο ελληνικό έδαφος όπου βρίσκονται, καλούμε τα μέσα ενημέρωσης να επιδείξουν τη δέουσα αυτοσυγκράτηση στη δημοσίευση πληροφοριών, σε σχέση με την υπόθεση, που μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στην προστασία τους.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, επιζητώντας τη συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία αλλά και με όσους πολίτες προασπίζουν τα δικαιώματα των προσφύγων στη χώρα, θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις υποθέσεις των υπολοίπων στρατιωτικών, όσο και καθενός πρόσφυγα που αναζητά προστασία στην Ελλάδα λόγω φόβου δίωξης."

capital.gr