Συγκίνηση στη Σμύρνη - Αγιασμός των υδάτων μετά από 94 χρόνια (βίντεο με τις συγκλονιστικές στιγμές)
06/01/2016 15:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συγκίνηση στη Σμύρνη - Αγιασμός των υδάτων μετά από 94 χρόνια (βίντεο με τις συγκλονιστικές στιγμές)

Για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια, στη μαρτυρική παραλία της Σμύρνης στην Τουρκία, ο Ελληνισμός μπόρεσε να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων, για την εορτή των Θεοφανείων.

Η στιγμή ήταν ιστορική, μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, και προκάλεσε συγκίνηση σε όσους την παρακολούθησαν.

Στην παραλία της Σμύρνης βρέθηκαν Έλληνες της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ η ιστορικότητα του γεγονότος δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους ντόπιους Τούρκους, αλλά ούτε και διεθνή ΜΜΕ που αναφέρθηκαν στην Τελετή.

Τα λιγοστά μέλη της παροικίας και οι ορθόδοξοι της περιοχής πραγματοποίησαν για πρώτη φορά ελεύθερα την τελετή του αγιασμού των υδάτων σε ανοικτό χώρο, μετά από επίσημη άδεια που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές.

Τον αγιασμό τέλεσε ο πατήρ Κύριλλος, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Από το 1990 τελούσε περιστασιακά λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση. Επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής είναι ο ναός της Αγίας Φωτεινής.

Η εκκλησία ήταν ένας παλαιός ολλανδικός ναός, αλλά μετά τα Σεπτεμβριανά το 1955 οι Ολλανδοί πήραν τα λείψανα των προγόνων τους και έφυγαν. Αργότερα η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ενοικιάσει τον ναό για 99 χρόνια και το 1981 έγινε ανακαίνιση και μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία που λειτουργούσε Χριστούγεννα και Πάσχα.

Ο εορτασμός έγινε στις 8:30 το πρωί με τη θεία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12:30 πραγματοποιήθηκε και ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, απέναντι από το παλιό ελληνικό προξενείο.

"Σήμερα αισθανθήκαμε τη συνέχεια της ιστορίας μας μέσα από αυτή την τελετή", δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, που τέλεσε τον Αγιασμό.

Ο ίδιος δήλωσε την Τρίτη στο Star: "Είναι ένα συγκινητικό και συγκλονιστικό ταυτόχρονα γεγονός. Εγώ μίλησα λίγο με τα παιδιά που θα βουτήξουν για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και τους είπα να ξέρετε ότι δεν βουτήξετε να πιάσετε μόνο τον Σταυρό, αλλά θα ανασκαλέψετε τη θάλασσα για να αισθανθούν οι πρόγονοι μας που είναι μέσα σε αυτή τι ακριβώς γίνεται σήμερα".

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 06/01/2016 19:20:11

  Μεγάλη συγκίνηση! Να είναι γεροί όσοι μένουν εκεί σήμερα και κρατούν τη φλόγα του Ελληνισμού στις πατρογονικές εστίες μας.

 2. Ξενοφώντας avatar
  Ξενοφώντας 07/01/2016 14:02:42

  Το 1995 συνάντησα 2 δίδυμα αδέλφια, την κα Σοφία και τον κο Αλέκανδρο Ταχιντζή στην Σμύρνη. Η οικογένειά τους δεν μπήκε στά πλοία, ούτε στους καταλόγους ανταλλαγής των πληθυσμών. Οι γονείς τους και ο μεγαλύτερος αδελφός τους Παναγιώτης διασώθηκαν παρά την επί δεκαετίες ασκηθείσα τρομοκρατία να φύγουν. Ο πατήρ Ταχιντζής είχε εργοστάσιο ταχινιού και υποκαταστήματα σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πόλη και Κωνστάντζα. Ο κος Αλέξανδρος μού διηγήθηκε την ιστορία των διώξεων πού υπέστησαν επί δεκαετίες, με λεπτομέρειες. Ακόμη και ως Μαοϊκό κατηγόρησαν τον ίδιο όταν πήγαινε στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να καταφέρουν να τον διώξουν ! Ήσαν φανερά Χριστιανοί ορθόδοξοι και όταν τον ρώτησα για την καταγωγή της οικογενείας μού απάντησε ΄΄Έλληνες είμαστε παιδί μου από την εποχή της Βυζαντινής (Ρωμέϊκης) Αυτοκρατορίας''. Έμειναν ανύπανδρα και τά 3... Ο κος Παναγιώτης έκανε τον ψάλτη οσάκις το Οικουμενικό Πατριαρχείο έστελνε Ιερέα για τις λειτουργικές ανάγκες των υπαλλήλων του Ελληνικού Προξενείου. Χρόνια μετά τους ανεκάλυψε ο δημοσιογράφος του ΕΘΝΟΥΣ κ. Μαρδάς και τους έκανε πρωτοσέλιδο με τίτλο ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ! Όμως δεν φαίνεται να ήταν οι τελευταίοι.
  Σήμερα ελέχθη ότι οι Ρωμηοί είναι εκεί περί τους 300, οι άλλων φυλών Ορθόδοξοι αυξάνονται (Ρώσσοι-Βούλγαροι-Ρουμάνοι-Σέρβοι), και φανερώνονται δειλά-δειλά και σιγά-σιγά Τούρκοι υπήκοοι δηλώνοντες Χριστιανοί θαρρετά. Το καλοκαίρι γνώρισα στην Ελαφόνησο Τουρκάλα πού κατοικεί στην πάλαι ποτέ ''Γκιαούρ Ιζμίρ'' και πού μού δήλωσε ότι είναι φανερά Χριστιανή και ανήκουσα στο ποίμνιο της εδώ και μερικούς μήνες λειτουργούσας από τόν πατέρα Κύριλλο ανελλιπώς ανακαινισθείσας εκ βάθρων εκκλησίας του Αγίου Βουκόλου. Σε πολύ καλά Ελληνικά μού το είπε !
  Αυτή είναι η Ρωμέϊκη Ορθοδοξία, ανά τους αιώνες οι Ρωμηοί της διασποράς πρώτα έκτιζαν εκκλησία και μετά σχολείο ! Και η σύνδεση Ρωμηών με την ψυχοσωτήρια Ορθοδοξία πολλαπλασιαζόταν μέσα από τά ελληνιστί λειτουργικά κείμενα και ακολουθίες.
  Να γιατί οι κατάπτυστοι Οθωμανοί, εκτός από τους γενιτσάρους και τά πάσης φύσεως εγκλήματα του κοινού ποινικού κώδικα, όταν ήσαν ''ειρηνικοί'' έθεταν στους Χριστιανούς τό δήθεν δίλημμα,
  1. ή κρατάς θρησκεία αλλά όχι την γλώσσα και το σχολείο της,
  2. ή κρατάς γλώσσα και γίνεσαι μωαμεθανός.
  Μονά-ζυγά δικά τους, χαμένοι οι Ρωμηοί, είτε μεσοπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα !!!
  Έτσι προέκυψαν οι δήθεν Μουσουλμάνοι της Τουρκίας, πού με εξετάσεις DNA απεδείχθησαν κατά 3 % μόνον συγγενείς με τό αλταϊκό φύλλο πού μας ενέσκυψε από τά Ουράλια... Το υπόλοιπο 97 % ψάχνει τις ρίζες του, καταλαβαίνει όσα του απέκρυψε η επίσημη διδασκόμενη ιστορία καί ψηλαφεί την Αλήθεια, πού δεν είναι μόνον κοσμοσωτήρια αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι πρωτίστως Ψυχοσωτήρια και Λυτρωτική !
  Ο άγιος Βουκόλος μαζί με τον Άγιο Πολύκαρπο, πρώτο Επίσκοπο Σμύρνης ήσαν οι πρώτοι Άγιοι των αυθεντικών Χριστιανικών χρόνων. Η δε εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου, ακριβώς δίπλα στο Χίλτον, εδώ και πολλά χρόνια έπεσε στα χέρια των Ρωμαιοκαθολικών. Χωρίς ποίμνιο ουσιαστικά, μόνον με κάτι λίγους υπαλλήλους ξένων Προξενείων...
  Σημείο και αυτό των καιρών, η Ορθοδοξία, παρά τά λυσσαλέα εμπόδια, αναβιώνει, χωρίς τις πιο πολλές φορές εμείς οι άχρηστοι νεοέλληνες να έχουμε κάνει την παραμικρή ενέργεια, ενώ οι άλλες Χριστιανικές ομολογίες φθίνουν παγκοσμίως !!! Όπου Θεός βούλεται, νικάται φύσεως τάξις !!!...
  Στην Τουρκία, τι ''σύμπτωση'', η καθολική αναζήτηση των ριζών των τωρινών μουσουλμάνων συμβαίνει όταν εξελλίσσεται η δημιουργία όλων των απαραιτήτων προϋποθέσεων της εκρήξεως εντός του 2016 του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και όταν η μία μετά τήν άλλη μη λεηλατηθείσα ή μη δηωθείσα ή μη τροποποιηθείσα σε τζαμί Βυζαντινή αρχαίκαλη Εκκλησία ανακαινίζεται, αναστηλώνεται και αποδίδεται έστω και σε περιστασιακή Λειτουργία.
  Είναι πολύ κοντά η ημέρα πού ΟΛΕΣ, ακόμη και όσες μετετράπησαν αυθαιρέτως σε τζαμιά, θα επανέλθουν στην λυτρωτική λατρεία των ψυχών για όλα τά ...γκαρντάσια. Το όμαιμον, το ομόδοξον και το ομόφυλον αναμένει μερικούς αιώνες να αναβιώση σε χώματα πού Αγίασαν τεράστιες Προσωπικότητες !
  Μήπως ετοιμάζεται και εκείνος ο Διδυμοτειχιανός Ιωάννης Δούκας Βατατζής ? (για μένα μόνον ρητορική ερώτηση)
  Όταν οι τουρκικές αρχές πρό ολίγων ετών επενεπέτρεψαν τον εορτασμό των Θεοφανείων στον Κεράτιο, οι απλοϊκοί ψαράδες της θάλασσας του Μαρμαρά διεπίστωσαν αύξηση των αλιευμάτων τους και μερικοί από αυτούς είχαν το θάρρος να το διακηρύξουν (έχω ακούσει με τά ίδια μου τά αφτιά αυτήν την αυθόρμητη ομολογία) και ακόμη πιο τολμηροί παρευρίσκονται στην ρίψη του Τιμίου Σταυρού έκτοτε !!!
  Μία ρίψη πρό ολίγων ετών, 4 ρίψεις εφέτος στην Πόλη και τά ρωμέϊκα χωριά του Βοσπόρου...
  Εμείς εδώ στην Μητέρα της διαστροφής και του Υλισμού περί άλλων τυρβάζουμε... Όπως στρώσαμε έτσι και κοιμόμαστε (δικαίως!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
  Επανερχόμενος στην Σμύρνη, επειδή η δική της ενδοχώρα έχει πολλούς Κρυπτοχριστιανούς αλλά και επειδή όπως σε όλα τά δυτικά παράλια της Ιωνίας, υπάρχει κουλτούρα με τεράστιες αποκλίσεις από την υπόλοιπη τεχνητή Τουρκιά, πιστεύω πώς θα δούμε θεαματικές μεταβολές. Απίστευτες για τους αμύητους και ανυποψίαστους, αναμενόμενες και ψυχικό βάλσαμο αποδόσεως Θεϊκής Δικαιοσύνης στους μεμυημένους. Έστιν δίκης οφθαλμός ός τά πάνθ' ορά !!!
  Προσωπικά στην ζωή μου έχω κάνει κατά καιρούς 4 ταξίματα, τά 3 ο Πανοικτίρμων μού τά υλοποίησε ήδη. Απομένει το 4ο, πού έχει σχέση με έναν ιερό ναό του Αγ. Νικολάου πού χρησιμοποιείται ως καφετέρια στο παλαιό (από την αρχαία εποχή) λιμάνι της Ατταλείας...
  Οψόμεθα ες τού νέου έτους !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.