Στόχος της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης και το ΑΠΘ
13/05/2017 20:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στόχος της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης και το ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν ένα από τα ιδρύματα που δέχθηκαν την Παρασκευή την πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση σε όλο τον κόσμο. Την επίθεση επιβεβαίωσε και η πρυτανεία με ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το skai.gr.

Η ανακοίνωση του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ

"Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας

"Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστές του ΑΠΘ. Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ιού είναι κρυπτογράφηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί επισημαίνουμε άμεσα την αναγκαιότητα λήψης των αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας.

"Για την προστασία του υπολογιστή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει σήμερα το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε καθώς και το λειτουργικό του υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε τις συσκευές λήψης αντιγράφων από τον υπολογιστή σας (usb stick, φορητούς δίσκους κλ) και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία μηνυμάτων που λάβατε από άγνωστους αποστολείς καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό.

"Οι τεχνικοί μας διερευνούν το περιστατικό ασφαλείας".

Θ. Λαόπουλος: Δεν θα σταματήσει καμία υπηρεσία του ΑΠΘ

Με τη φράση "δεν έχει σταματήσει να δουλεύει, και δεν θα σταματήσει, καμία κεντρική υπηρεσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης", ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι ο ιός που εξαπλώθηκε παγκοσμίως μολύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές κρατικών φορέων και οικιακών χρηστών, "πρόσβαλε ένα μικρό αριθμό υπολογιστών στο ΑΠΘ, που ήταν προσωπικοί, παλιοί και δεν είχε γίνει ενημέρωση των Windows σε αυτούς".

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε χαρακτηριστικά "όλα δουλεύουν κανονικά και λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κακόβουλου λογισμικού και την αντιμετώπιση του προβλήματος".

capital.gr