Στους 52.207 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
22/03/2016 17:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στους 52.207 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Στους 52.207 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Από αυτούς οι 5.775 βρίσκονται στα νησιά, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε 600. Στην Αττική φιλοξενούνται 13.701, εκ των οποίων οι 4.840 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα ανέρχονται σε 2.985.

Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 29.746 άτομα, από τους οποίους οι 13.250 στο camp της Ειδομένης και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν 95 πρόσφυγες στο κάμπινγκ Νηρέας της Πιερίας, 229 πρόσφυγες σε κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων και 850 στο χώρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στα Γιαννιτσά.

Ειδομένη: Δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν

Δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν στον καταυλισμό προσφύγων - μεταναστών στην Ειδομένη.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περιέλουσαν τα ρούχα τους με βενζίνη και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, παρά το γεγονός ότι παρενέβησαν άλλοι πρόσφυγες, οι οποίοι προσπάθησαν να τους σταματήσουν.

Σύμφωνα με τον εκτελώντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς, Αιμίλιο Σάτσογλου, το ένα άτομο μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κιλκίς και το άλλο διακομίζεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Στο Μεταγωγών 150 παράτυποι μετανάστες - Ηρθαν από τη Μυτιλήνη με χειροπέδες

Αδοξο τέλος για περίπου 150 παράτυπους μετανάστες από το Πακιστάν είχε το ταξίδι από την Τουρκία στη Λέσβο καθώς κατά την παραμονή τους στο νησί τέθηκαν υπό κράτηση και μεταφέρθηκαν σήμερα στον Πειραιά προκειμένου να μεταβούν κατευθείαν στο τμήμα Μεταγωγών.

Στο λιμάνι κλούβες της ΕΛ.ΑΣ περίμεναν τους παράτυπους μετανάστες προκειμένου να τους μεταφέρουν στο Μεταγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περίπου 150 μετανάστες που εντοπίστηκαΝ να έχουν μπει παράνομα στη χώρα, μεταφέρθηκαν με πλαστικές χειροπέδες μίας χρήσης με το Blue Star 1 από τη Μυτιλήνη στον Πειραία.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό με μεγάλη ομάδα μεταναστών να ταξιδεύει με χειροπέδες.

Στο πρωινό του Mega μίλησε ένας εκ των 150 μεταναστών λέγοντας ότι φοράνε όλοι χειροπέδες. Πρόσθεσε ότι άλλοι πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία με βάρκες πριν από 25 ημέρες και άλλοι πριν από 10 ημέρες, ότι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και ότι πλήρωσαν 1.000 ευρώ στους δουλεμπόρους για να τους περάσουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Λιμενικού Νίκο Λαγκαδιανό που μίλησε στο MEGA η εξέλιξη αυτή δεν αφορά το Λιμενικό αφού στην υπόθεση έχει εμπλακεί το Μεταγωγών.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης διέψευσε το γεγονός ότι οι μετανάστες ήταν δεμένοι εν πλω, τονίζοντας ότι η ενημέρωση που έχει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πως τους περάστηκαν χειροπέδες μιας χρήσης στη Μυτιλήνη, τις οποίες δεν φορούσαν στο καράβι, όπου ήταν «σε περιορισμένο χώρο, αλλά όχι δεμένοι».

Μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης είπε πως «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει πως δεν έχει γίνει καμία σύλληψη» και ότι «πούλμαν» θα παραλάβουν τους μετανάστες για να τους μεταφέρουν από το καράβι σε κλειστό τύπου κέντρο.

Στις εικόνες που μεταδόδηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ωστόσο, διακρίνονταν δύο κλούβες της αστυνομίας οι οποίες μπήκαν στο πλοίο για να παραλάβουν τους μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παράτυποι μετανάστες θα μεταφερθούν στο κλειστό κέντρο Κορίνθου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της απέλασης.

Πηγή:imerisia.gr