Στο έλεος της τύχης τους οι αστικές συγκοινωνίες - Πτώση 40% στα έσοδα από τα εισιτήρια
28/05/2016 14:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο έλεος της τύχης τους οι αστικές συγκοινωνίες - Πτώση 40% στα έσοδα από τα εισιτήρια

Στο έλεος της τύχης τους έχουν αφεθεί οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών μειώθηκαν κατά 40% το α' δίμηνο του έτους, δεδομένου ότι δεν γίνονται έλεγχοι, ενώ οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά και τα συνεχώς αυξανόμενα οικονομικά βάρη επιδεινώνουν το πρόβλημα των μέσων μεταφοράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα στοιχεία θέλουν τις πωλήσεις των εισιτηρίων να πέφτουν συνεχώς, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως μείωση των επιβιβάσεων ή σημαντική αύξηση της λαθρεπιβίβασης. Τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών σημείωσαν «βουτιά» 40% το α΄ δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), που υποστηρίζουν ότι οι απώλειες της εταιρείας αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες λόγω της εκτεταμένης εισιτηριοδιαφυγής. Στις αρχές του 2016 πουλήθηκαν 68.000 κάρτες έναντι 109.000 καρτών την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των ελεγκτών των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) σε ιστοσελίδα, που συνοδευόταν από έμμεση προτροπή άσκησης βίας εναντίον τους, και η αναγραφή απειλητικών μηνυμάτων έξω από τα σπίτια δύο γυναικών ελεγκτών αποτέλεσαν τις σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι. Οι έλεγχοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας είχαν ατονήσει λόγω δυσλειτουργιών στο σώμα ελεγκτών, ενώ η κατάργηση των εθελοντών – ελεγκτών, χωρίς αντικατάστασή τους, άφησε τους συγκοινωνιακούς φορείς εκτεθειμένους στην εισιτηριοδιαφυγή. Την ίδια στιγμή, η ελεύθερη μετακίνηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων τον περασμένο Ιούλιο καλλιέργησε μια νοοτροπία ασυδοσίας μεταξύ των χρηστών για την αντιστροφή της οποίας δεν καταβλήθηκε η παραμικρή προσπάθεια, όπως επισημαίνουν συγκοινωνιολόγοι.

imerisia.gr