Στην στρατιωτική δικαιοσύνη οι 7 νεοσύλλεκτοι με τον «αλβανικό αετό»
24/01/2017 11:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην στρατιωτική δικαιοσύνη οι 7 νεοσύλλεκτοι με τον «αλβανικό αετό»

Οι αιχμές του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας προς τον υπουργό Αμυνας για τον τουλάχιστον «άκομψο» τρόπο της αντικατάστασής του, κατά τις πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σημάδεψαν τις χτεσινές τελετές παράδοσης – παραλαβής στα τρία Οπλα (ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ). Την ίδια στιγμή, στρατιωτικός εισαγγελέας επελήφθη για τη φωτογραφία νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο Μεσολογγίου να σχηματίζουν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό.

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Αμυνας του κόμματος, Αδωνις Γεωργιάδης, με ερώτησή του στη Βουλή, αφήνει σαφείς αιχμές για προσπάθειες χειραγώγησης του συνδικαλισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Το στίγμα στις χτεσινές τελετές παράδοσης – παραλαβής έδωσε ο απελθών αρχηγός ΓΕΑ, Χρήστος Βαΐτσης, με τις έμμεσες πλην σαφείς «βολές» του κατά του υπουργείου Αμυνας. Ως γνωστόν, κατά τις πρόσφατες κρίσεις, οπότε αντικαταστάθηκαν οι αρχηγοί στο ΓΕΣ, το ΓΕΑ και το ΓΕΝ, και παρέμεινε στη θέση του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Βαΐτσης αποστρατεύθηκε ενώ βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οπως επισημάνθηκε από πολιτικούς και στρατιωτικούς χώρους, επρόκειτο για έναν «άγαρμπο» τρόπο, που πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ, χτες, παραδίδοντας στον νέο αρχηγό, Χρήστο Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στο «εντελώς άκομψο της αποστρατείας την ώρα που βρισκόμουν σε αποστολή στο εξωτερικό. Είναι πρόκληση στον θεσμό. Το αντιπαρέρχομαι και το θεωρώ ατυχές περιστατικό που ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί στο πρόσωπο άλλου αρχηγού». Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας: «Δεν θέλω να αισθάνεσαι πίκρα, δεν έγινε τίποτα σκόπιμα, έπρεπε να γίνουν κρίσεις τώρα, γιατί υπάρχουν γεωπολιτικές εξελίξεις που πρέπει να χειριστεί μια νέα ηγεσία». Ο κ. Καμμένος, ωστόσο, ουδόλως διευκρίνισε τι εννοούσε με αυτή την αναφορά του. Να σημειωθεί ότι, με αφορμή τις κρίσεις και τον αιφνιδιαστικό τρόπο που έγιναν, η κυβέρνηση συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για πλήγμα στο ηθικό των ΕΔ.

Στο μεταξύ, της υπόθεσης στο κέντρο νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι επελήφθη ο στρατιωτικός εισαγγελέας Ιωαννίνων, ο οποίος θα προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Ως γνωστόν, οι νεοσύλλεκτοι φωτογραφήθηκαν σχηματίζοντας με τα χέρια το σύμβολο του αλβανικού αετού, και κατόπιν ανάρτησαν τη φωτογραφία στα σόσιαλ μίντια. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται Ενορκη Διοικητική Εξέταση στη μονάδα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της στρατιωτικής εισαγγελικής έρευνας και της ΕΔΕ και με βάση τους νόμους της Πολιτείας, θα ληφθούν στη συνέχεια οι σχετικές αποφάσεις. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Αμυνας φέρονται να πιέζουν (!) «να εξαντληθούν όλα τα προβλεπόμενα από τους στρατιωτικούς κανονισμούς μέτρα».

Τέλος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αμυνας, αναφέρει ότι παρατηρούνται «σοβαρότατες παρατυπίες στη λειτουργία των Eνώσεων Στρατιωτικών και της Ομοσπονδίας τους», αφού είναι «παράτυπη η σύνθεση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)», ενώ υπάρχουν «αναφορές – καταγγελίες για οικονομική κακοδιαχείριση της ΠΟΕΣ, «αδικαιολόγητες» μεταθέσεις στρατιωτικών, καθώς και διάφορα ζητήματα εκπροσώπησης των στρατιωτικών από τις κατά τόπους ενώσεις». Από τη μεριά της, η διοίκηση της ΠΟΕΣ απαντώντας, αφού εκφράζει την έκπληξή της, σημειώνει ότι ο κ. Γεωργιάδης υιοθέτησε κατευθυνόμενα δημοσιεύματα χωρίς να μπει στον κόπο να τα διερευνήσει, ενώ αναφέρει πως, παρ’ ότι του είχε ζητήσει συνάντηση, για άγνωστους λόγους ακυρώθηκε.

eleftherostypos.gr