Στην Βουλή στέλνει ο Άρειος Πάγος τις καταγγελίες Γιαννουσάκη για το Noor 1
26/06/2017 19:18
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην Βουλή στέλνει ο Άρειος Πάγος τις καταγγελίες Γιαννουσάκη για το Noor 1

Διαχωρίστηκε η δικογραφία για τις καταγγελίες του ισοβίτη Ευθυμίου Γιαννουσάκη, σχετικά για την υπόθεση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor 1.

Ως προς τα πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα η δικογραφία, μέσα στα επόμενα δύο 24ώρα, θα πάρει το δρόμο προς την Βουλή, ενώ ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία θα παραμείνει στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά η οποία διενεργεί ήδη έρευνα για τα καταγγελλόμενα με την εποποτεία του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπρακουμάτσος έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ειδικότερα, στη Βουλή διαβιβάζεται εντός των προσεχών ημερών από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (δια μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης) ο φάκελος με τις καταγγελίες του ισοβίτη Ευθυμίου Γιαννουσάκη και ενός ακόμη τρίτου προσώπου, ως προς το σκέλος εκείνο όπου εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Αμέσως μετά θα διαβιβαστεί στην Βουλή η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την περασμένη εβδομάδα ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης για τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου με τον επίμαχο έγκλειστο ισοβίτη. Η μηνυτήρια αναφορά του Βαγγέλη Μαρινάκη βρίσκεται στο δρόμο προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Παναγιώτη Μπρακουμάτσο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που θα σταλεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει όλες τις καταγγελίες για την επίμαχη υπόθεση που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών απαγορεύεται ρητά στις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές σε περίπτωση εμπλοκής πολιτικού προσώπου να συνεχίσουν την έρευνα. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει αμέσως (αμελητί) η δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να κληθεί για κατάθεση ενώπιον των εισαγγελικών αρχών του Πειραιά ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης (έχει μεταχθεί στις φυλακές Χαλκίδας μετά το θόρυβο), προκειμένου να ελεχθούν τα όσα έχει δημόσια με συνεντεύξεις του αλλά και στην αναφορά του στη Δικαιοσύνη καταγγείλει, περί πιέσεων, που υποστηρίζει, ότι του ασκήθηκαν για να εμπλέξει στην υπόθεση της χρηματοδότησης του ναρκοφορτίου τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η κατάθεση Ευθύμιου Γιαννουσάκη, θα ανοίξει τον κύκλο των ερευνών για την επίμαχη υπόθεση, που έχει ανεβάσει τους πολιτικούς τόνους ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία με επίκεντρο τις συνομιλίες Πάνου Καμένου με τον ισοβίτη αλλά και τις συνομιλίες Γιαννουσάκη με τον ανακριτικό υπάλληλο από το Λιμενικό Σώμα Παναγιώτη Χριστοφορίδη.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τις εισαγγελικές αρχές να γίνει πραγματογνωμοσύνη ως προς την γνησιότητά τους για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Ευθύμιου Γιαννουσάκη με εισαγγελικό και πολιτικό πρόσωπο.

Επίσης ερευνάται η δικαστική αρμοδιότητα ελέγχου του Παναγιώτη Χριστοφορίδη, δηλαδή αν είναι αρμόδια τα ποινικά δικαστήρια ή τα στρατιωτικά δικαστήρια, καθώς υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα.

Τέλος, έχει ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα του Πειραιά Ειρήνη Τζήβα, η οποία και έλαβε τις καταθέσεις του Ευθύμιου Γιαννουσάκη μέσα στη φυλακή και η οποία φέρεται να συνομιλούσε παράλληλα και με πολιτικό πρόσωπο.

eleftherostypos.gr