Σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου Ευζώνων προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι
03/12/2016 16:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου Ευζώνων προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Στις 14.00 αποχώρησαν τελικά απο το τελωνείο Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την πγδμ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Παιονίας, Νομού Κιλκίς.

Υπογραμμίζεται ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, έφθασαν στο σημείο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό, στέλνοντας μήνημα στην κυβέρνηση "είμαστε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις", επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου των αγροτών και κτηνοτρόφων Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

Υπενθύμισε ότι στις 17/12 συνεδρίαζει στη Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, όπου και θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων. "Ότι θα βγούμε στους δρόμους μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι σχεδόν βέβαιο, απλώς μένει να καθορίσουμε τα σημεία όπου θα εγκατασταθούμε", είπε χαρακτηριστικά.

«Η συμμετοχή στην συμβολική κινητοποίηση είναι αυτή που ζητήσαμε. Είμαστε περί τα 50 τρακτέρ και άλλα τόσο αγροτικά οχήματα» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, απλώς να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ σε εγρήγορση και παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, όσες δουλειές και αν έχουμε».

Υπογραμμίζεται ότι ο Δήμος Παιονίας αποτελείται απο 32 χωριά και αυτοί που κάνουν δήλωσε ΟΣΔΕ υπερβαίνουν τους 4.000.

Να υπενθυμίσουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραμένουν σε εγρήγορση και δεν προτίθενται να μείνουν αμέτοχοι στην πολιτική που ακολουθείται και οδηγεί στον αφανισμό τους, στοχεύουν με τη σημερινή τους συμβολική κινητοποίηση αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Κιλκίς, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.

"Έχουμε τηλεφωνήματα από συναδέλφους μας σε διάφορα χωριάς της περιοχής που μας καλούν να τους περιμένουμε στην είσοδο του Πολυκάστρου όπου συγκεντρωνόμαστε και προκειμένου όλοι μαζί να μεταβούμε με τα αγροτικά μηχανήματα και τα τρακτέρ μας στο τελωνείο των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ", μας επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας "θα προχωρήσουμε σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου όπου αναμένεται να φτάσουμε στις 12". Η χρονική διάρκεια του αποκλεισμού, θα εξαρτηθεί απο τις δυνάμεις που θα έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο.

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ο κ. Καρυπίδης επισήμανε "αυτό που ανέφερα ότι θα πάμε στην Ειδομένη να στήσουμε καταυλισμό δεν είναι κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Στις 17/12 η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων έχει ολομέλεια. Στη διάρκειά της θα συζητήσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας ως πρωτογενής τομέας, οι επόμενες και αναμένονται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς".

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τη μείωση κατά 50% της εξισωτικής αποζημίωσης επειδή τριπλασιάστηκε ο αριθμός των δικαιούχων. Επίσης, οι επαγγελματίες αγρότες δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις περί ακατάσχετου λογαριασμού τη στιγμή που, όπως αναφέρουν, το 80% των αγροτών-κτηνοτρόφων έχει λογαριασμό είτε προς κατάσχεση είτε δεσμευμένο από εφορία, ταμεία και τρίτους. Επιπλέον, το ασφαλιστικό ζήτημα, με την κατάργηση του ΟΓΑ, αποτελεί ένα από τα ζητήματα που "εξοργίζουν" τους ανθρώπους του κλάδου, όπως μας είπε ο κ. Καρυπίδης.

Τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκωντων περιοχών Φαρσάλων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας θα πραγματοποιήσουν συμβολικές κινητοποιήσεις στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και ΔΕΗ.

Για τις 15 του τρέχοντος μηνός οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό λίγων ωρών του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη.

imerisia.gr