Σε πλήρη εξέλιξη η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς
03/01/2018 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς

Περισσότερες από 24 ώρες έχουν περάσει από τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ στο Κιλκίς και η σεισμική ακολουθία, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, είναι σε πλήρη εξέλιξη με 35 σεισμούς μικρού, ωστόσο, μεγέθους.


"Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες. Έχουμε μια σεισμική ακολουθία σε πλήρη εξέλιξη με περίπου 35 σεισμούς μικρού μεγέθους, αλλά γίνονται αντιληπτοί από τους κατοίκους. Είναι σεισμοί που εκδηλώνονται στην ίδια περιοχή, ανατολικά της Δοϊράνης" ανέφερε ο κ. Λέκκας. Εκτίμησε δε ότι "η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί μάλλον τα επόμενα 24ωρα με μικρούς πάντα σεισμούς και σιγά σιγά θα αποσβεστεί σε 1-4 ημέρες".

Διευκρίνισε: "Ουσιασικά, έχουμε να κάνουμε μ΄ένα σμήνος σεισμών, όπου δεν έχουμε την εκδήλωση μεγάλων φαινομένων -κρατιούνται κάτω από 5 (σσ: Ρίχτερ)- κι αυτό είναι πολύ θετικό γιατί δεν προβλέπεται να υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις ούτε στους ανθρώπους ούτε στον οικιστικό ιστό. Επειδή τα ρήγματα στην περιοχή είναι μικρά, παραμένουμε μικρά μεγέθη".

Χουλιάρας: Δεν σχετίζονται οι σεισμoί του Κιλκίς με αυτές του Κορινθιακού

"Δεν σχετίζονται οι σεισμικές δραστηριότητες του Κιλκίς με αυτές του Κορινθιακού", διαβεβαίωσε μιλώντας στον "Αντ1" ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Κληθείς να απαντήσει για το αν ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ στο Κιλκίς ήταν ο κύριος, δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις πριν και μετά από αυτήν, τόνισε ότι θα πρέπει να αναλυθούν τα δεδομένα, προτού οι σεισμολόγοι οδηγηθούν σε κάποιο συμπέρασμα.

"Και οι σεισμολόγοι χρειάζονται λίγο χρόνο", είπε.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για βιαστικά συμπεράσματα και το πού αυτά μπορούν να οδηγήσουν, αναφέρθηκε στα γεγονότα του περασμένου Ιουνίου, όταν "είδαμε από βιαστικές δηλώσεις για το σεισμό της Λέσβου να απολογούμαστε σε εισαγγελείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν το αντικείμενο της σεισμολογίας".

Και κατέληξε λέγοντας ότι, "δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις ‘κύριο’ έναν σεισμό κάτω των 4 ρίχτερ", ενώ καθυσήχασε ότι η σεισμική ακολουθία σε Κιλκίς και Κορινθιακό είναι φυσιολογική.

capital.gr