Σε δίκη ο Λιακουνάκος και άλλοι 16 για το Sonak
07/07/2016 18:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε δίκη ο Λιακουνάκος και άλλοι 16 για το Sonak

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του Θωμά Λιακουνάκου και άλλων 16 κατηγορουμένων για την υπόθεση της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο στρατό ξηράς αποφάσισε με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 1142/2016 βούλευμα του, το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη εκτός από τον επιχειρηματία, που μαζί με ακόμη ένα πρόσωπο κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, τους πρώην γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών, Γιώργο Κολίρη και Ευάγγελο Βασιλάκο για απιστία στην υπηρεσία και για απλή συνέργεια σε αυτή τον πρώην αναπληρωτή γενικό γραμματέα Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, αλλά και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι σχετίζονται με την επίμαχη σύμβαση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που αφορά τον αποκαλούμενο ηλεκτρονικό πόλεμο, η προμήθεια του οποίου, σύμφωνα με την κατηγορία, ανήλθε σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, με σημαντική ζημία για το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που δέχεται το Συμβούλιο Εφετών, η εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου έλαβε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, αν και το επίμαχο σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, σε χρόνο δηλαδή πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Με το βούλευμα τους οι εφέτες κρίνουν πως δεν πρέπει να γίνει κατηγορία για επιμέρους πράξεις κατά των τριών στελεχων του ΥΠΕΘΑ.

Η κρίση του Συμβουλίου είναι αντίστοιχη με την εισήγηση της εισαγγελέα εφετών, Γεωργίας Τσατσάνη, που ζητούσε να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα. Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση, διατάσσοντας όμως την παύση οριστικά της ποινικής δίωξης κατά του Ζ. Ανδρουλάκη λόγω θανάτου. Έτσι για την υπόθεση του συστήματος Sonak θα λογοδοτήσουν 17 εμπλεκόμενοι.

imerisia.gr