Προσφυγικό ώρα μηδέν: «Βράζουν» τα λιμάνια Χίου και Πειραιά
02/04/2016 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσφυγικό ώρα μηδέν: «Βράζουν» τα λιμάνια Χίου και Πειραιά

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται πλέον η υπόθεση του hotspot του Πειραιά για την κυβέρνηση καθώς μετά τις πρώτες αποχωρήσεις μερικών εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών τα προηγούμενα 24ωρα σε Ηλεία και Ιωάννινα, πλέον οι πρόσφυγες εμφανίζονται απρόθυμοι να αναχωρήσουν για άλλα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, δημιουργώντας πια τεράστια προβλήματα στους χώρους όπου διαμένουν ακόμη...


Δεν είναι δα τυχαίο πως λεωφορεία έχουν σταθμεύσει στο χώρο μπροστά από την είσοδο για τις προβλήτες Ε1 και Ε2 αλλά παραμένουν ακόμη άδεια, καθώς κανείς μετανάστης δεν εμφανίζεται πρόθυμος να αναχωρήσει από τον πρόχειρο καταυλισμό.

Ένας άλυτος γρίφος για μια ανήμπορη κυβέρνηση που σφυρίζει αδιάφορα εμπρός από την ανυπαρξία της. Παρόμοια εικόνα και στο λιμάνι της Χίου όπου διανυκτέρευσαν οι πρόσφυγες έχοντας την ελπίδα ότι θα εμφανιστεί το πλοίο στο οποίο θα επιβιβαστούν με προορισμό τον Πειραιά.

Αρνούνται να μετακινηθούν στο σύνολό τους, ακόμη και προσωρινά στο hot spot της Σούδας, το οποίο απέχει μόλις 500 μέτρα από το λιμάνι. Οι τοπικές αρχές του νησιού αναζητούν άδικα λύσεις...

Τεταμένη η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, καθώς η άφιξη δύο ακόμη λεωφορείων από τον Πειραιά χθες τη νύχτα και η άρνηση των προσφύγων να κατέβουν από αυτά, πυροδότησε νέα ένταση.

Ομάδες προσφύγων, που διαμένουν στον καταυλισμό απειλούν πως εάν μέχρι αύριο, δεν λυθούν ζητήματα διαβίωσης, όπως οι συνθήκες υγιεινής θα καταστρέψουν τις σκηνές και θα φύγουν. Όπως καταγγέλλουν δεν υπάρχει ζεστό νερό, θέρμανση και στρώματα σε πολλές σκηνές, όπου κοιμούνται πάνω στις πέτρες.

Χθες το απόγευμα μετά την αναχώρηση των 4 λεωφορείων με 210 πρόσφυγες, που επίσης αρνήθηκαν να μπουν στο κέντρο φιλοξενίας, η κατάσταση εκτονώθηκε προσωρινά. Στις 9:30 τη νύχτα η άφιξη των δύο λεωφορείων με 70 πρόσφυγες προκάλεσε και πάλι ένταση. Οι πρόσφυγες μόλις αντίκρισαν τις σκηνές και ενημερώθηκαν από τους συμπατριώτες τους για τις συνθήκες, δεν θέλησαν να κατέβουν από τα λεωφορεία όπου παραμένουν έως αυτή την ώρα.

Στο κέντρο φιλοξενίας στο Κατσικά έχουν εγκατασταθεί περίπου 1100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή:e-typos.com