Προσφυγικό «έμφραγμα» με 20.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους σε 18 περιοχές της Ελλάδας
25/02/2016 13:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσφυγικό «έμφραγμα» με 20.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους σε 18 περιοχές της Ελλάδας

Σε έναν απέραντο καταυλισμό με τουλάχιστον 18 hot spot γεμάτα από Αφγανούς, Σύριους και Ιρακινούς, που προκαλούν προσφυγικό «έμφραγμα» στη χώρα, είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση, μετά το σφράγισμα των συνόρων στην Ειδομένη. Το σταδιακό κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων στους πρόσφυγες δημιουργεί εμπλοκή στη διαχείριση των ροών, με πάνω από 20.000 ανθρώπους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, καθώς τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας γεμίζουν.


Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα περί τους 20.000 μετανάστες, σε 18 σημεία.

 1. Καστελόριζο
 2. Κως
 3. Λέρος
 4. Σάμος
 5. Χίος
 6. Λέσβος
 7. Πειραιάς
 8. Αθήνα: Ελαιώνας-Ελληνικό-Σχιστό
 9. Λαμία
 10. Τέμπη
 11. Σκοτίνα Πιερίας
 12. Διαβατά Θεσσαλονίκης
 13. Καβάλα
 14. Καλαμπάκα
 15. Δεσκάτη Γρεβενών
 16. Κοζάνη
 17. Κλειδί Ημαθίας
 18. Ειδομένη-Πολύκαστρο

Πόσοι και πού βρίσκονται

 • Πειραιάς: Μέχρι χθες το απόγευμα υπολογίζεται ότι παρέμεναν στο λιμάνι 350 άτομα. Σήμερα το πρωί έφθασαν ακόμη 1.300.
 • Αθήνα: Στις υπάρχουσες δομές, υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται περί τα 3.000 άτομα. 900 στο Ελληνικό, 650 στον Ελαιώνα και 1.350 στο Σχιστό. Γεμάτο Αφγανούς, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα, είναι όμως και η πλατεία Βικτωρίας.
 • Ειδομένη-Πολύκαστρο: Σχεδόν 3.000 πρόσφυγες βρίσκονταν χθες στα σύνορα, ενώ 300 ακόμη στο Πολύκαστρο
 • Διαβατά: Φιλοξενούνται περί τα 1.700 άτομα
 • Λέσβος: Περισσότεροι από 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες
 • Σκοτίνα Πιερίας: Χθες έφθασαν περίπου 9 λεωφορεία με 450 άτομα
 • Κλειδί Ημαθίας: Τουλάχιστον 60 πρόσφυγες βρίσκονται αποκλεισμένοι εκεί.
 • Κοζάνη: Περί τους 380 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης
 • Γρεβενά: Χθες βρέθηκαν στα Γρεβενά περίπου 200 πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν προς την Ειδομένη με τα πόδια
 • Τέμπη: Τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη διανυκτέρευσαν εκεί περί τους 700 πρόσφυγες.
 • Καλαμπάκα: Το καφέ εστιατόριο Οασις έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο μεταναστών. Χθες έφθασαν εκεί 6 λεωφορεία με 350 πρόσφυγες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ως εξής: «Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες», δηλώνει η Μαρί Ελισαμπετ Ινγκρέ επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1.000 θέσεις είναι για τους ανθρώπους σε κίνηση. Η κυβέρνηση δημιουργεί δύο καταυλισμούς έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές το πλαίσιο λειτουργίας τους. Αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να μην έχουν δυνατότητα διέλευσης στα σύνορα, όλο το σύστημα υποδοχής θα έχει φθάσει στα όριά του σε μόλις οκτώ ημέρες. Ελλείψει οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Μουζάλας: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί να γίνει Λίβανος

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί να γίνει Λίβανος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στην Σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού: «Το πρώτο είναι εάν η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι. Εάν 5 αστυνομικοί διευθυντές χωρών μεταξύ των οποίων και χώρες εκτός ΕΕ μπορούν μονομερώς να αλλάζουν 10 ώρες μετά την απόφαση που πάρθηκε απ΄όλους τους αρχηγούς Κρατών της ΕΕ στην τελευταία σύνοδο. Εάν η Ευρώπη που θέλουμε να είναι η Ευρώπη των 5 αστυνομιών ή η Ευρώπη των αποφάσεων της Επιτροπής και των αποφάσεων των αρχηγών κρατών στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο. Το δεύτερο ζήτημα έχει μία ιδιορρυθμία. Ερχόμαστε σήμερα εδώ και πάρα πολύ θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που οι ίδιοι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνουν επίσης και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί να γίνει Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα και εάν αυτό παίρνει τη μορφή μίας μεγάλης χρηματοδότησης».

Πηγή: e-typos