Πρόσφυγες γκρέμισαν τον φράχτη στα Διαβατά - Έκρυθμη η κατάσταση στο κέντρο μετεγκατάστασης
25/02/2016 13:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόσφυγες γκρέμισαν τον φράχτη στα Διαβατά - Έκρυθμη η κατάσταση στο κέντρο μετεγκατάστασης

Έκρυθμη είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 50-60 άτομα επιχείρησαν να ρίξουν στον φράκτη στο πίσω μέρος και να φύγουν από το χώρο φιλοξενίας με προορισμό την Ειδομένη.


Όπως μεταδίδει το thestival.gr, ομάδες προσφύγων, που κατέφθασαν χθες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, αρνούνται να παραμείνουν στο κέντρο.

Στόχος τους είναι να φτάσουν στην Ειδομένη προκειμένου να περάσουν τα σύνορα. Κάποιοι από τους πρόσφυγες έριξαν τον φράχτη στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν την βοηθητική είσοδο.

Αρκετοί είναι αυτοί που μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν το στρατόπεδο. Η Αστυνομία δεν έχει σαφείς εντολές από την Πολιτεία για το πώς πρέπει να χειριστεί την κατάσταση.

Μόλις σε 100 πρόσφυγες θα επιτρέψει τη διέλευση η ΠΓΔΜ

Μόλις σε 100 πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν, προς το παρόν, τη διέλευση, οι αρχές της ΠΓΔΜ, τη στιγμή που ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει "πλημμυρίσει" με πάνω από 3.000 άτομα, στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 2.000, ενώ υπολογίζεται ότι σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, βρίσκονται δεκάδες λεωφορεία με 5.000 πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά χαμηλής ροής διέλευσης είναι το γεγονός ότι χθες, από το πρωί έως το μεσημέρι, επετράπη η διέλευση μόλις σε 250 πρόσφυγες, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρχαν μέρες που περνούσαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ μέχρι 2000 άτομα.

Στο μεταξύ, στα Διαβατά, όπου μεταφέρθηκαν χθες οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, η κατάσταση όπως περιγράφει ενδεικτικά η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόεδρος στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου, "ήταν καλύτερα οργανωμένη από ό,τι φοβόμουν: χώρος εστίασης, χώρος προσευχής, παιδότοπος υπό κατασκευή, σκηνές και μικρά λυόμενα στη σειρά".

"Τα λεωφορεία έφταναν σταδιακά, οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν, έμπαιναν σε χώρους αναμονής όπου άνθρωποι της 'Μετάδρασης' τους ενημέρωναν για τα δικαιώματά τους, ταυτοποιούνταν, περνούσαν, αν χρειαζόταν, από τους Γιατρούς του Κόσμου και προχωρούσαν στο καμπ" αναφέρει η κ.Ιωαννίδου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την άρνηση του δήμου Δέλτα, να στείλει κάδους απορριμμάτων και να φροντίσει για την αποκομιδή τους, προθυμοποιήθηκε, σύμφωνα με την κ.Ιωαννίδου, να στείλει κάδους και να αναλάβει προσωρινά την αποκομιδή ενώ η Α' δημοτική κοινότητα μαζεύει παιχνίδια προκειμένου να εξοπλίσει τον παιδότοπο του καταυλισμού.

"Ωστόσο, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι χημικές τουαλέτες που δεν είναι αρκετές και η έλλειψη θέρμανσης" επεσήμανε η κ. Ιωαννίδου.

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ε.Ο στο ύψος του Αλμυρού

Το αδιαχώρητο επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία.

Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής, ενώ ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.

Σήμερα το πρωί πάνω από 550 πρόσφυγες ήταν στο ΣΕΑ Αλμυρού και η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και τη "Βοήθεια στο Σπίτι" να συνδράμουν τους μετανάστες.

Ο δήμος Αλμυρού διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες. Ο δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές φιλοξενίας, υποστήριξε και κατηγόρησε τους εμπλεκόμενους για μεγάλη προχειρότητα στη διαχείριση του θέματος.

Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Χθες το απόγευμα έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία συγκέντρωσε επίσης τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.

Πηγή:e-typos.com