Προκαλεί και πάλι η Τουρκία: Τα ελληνικά δικαστήρια προστατεύουν τρομοκράτες
02/02/2018 21:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία: Τα ελληνικά δικαστήρια προστατεύουν τρομοκράτες

Με αιχμές προς τα ελληνικά δικαστήρια απάντησε η Άγκυρα στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδώσει Τούρκο κουρδικής καταγωγής, που κατηγορείται για τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για «άλλο ένα παράδειγμα πως τα ελληνικά δικαστήρια προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Η άρνηση του αιτήματός μας για έκδοση προκαλεί μεγάλη απογοήτευση. Η απόφαση είναι άλλο ένα παράδειγμα πως τα ελληνικά δικαστήρια προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτό δεν αρμόζει στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όπως και στην καλή γειτονία. Από εδώ και πέρα προσμένουμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να πάρει αποφάσεις μακριά από πολιτικές πιέσεις, να αρμόζουν στο Δίκαιο και να είναι δίκαιες».

«Όχι» στην έκδοση του Κούρδου

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Μεχμέτ Ντογκάν αποφάσισε το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το τουρκικό αίτημα για τον πρώτο εκ των εννέα Τούρκων, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο.
Η αρνητική απόφαση για την έκδοση στην Τουρκία έγινε με το δικαστικό συμβούλιο να υιοθετεί την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη η οποία τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από την Γαλλία.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματος μας όσο και των υποχρεώσεων της ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών θα την ερχόμενη Τρίτη το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 Κούρδους.

eleftherostypos.gr