Πρέπει κάποτε να γίνει η μεγαλύτερη εκ των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται αυτή η χώρα!!!
11/07/2017 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρέπει κάποτε να γίνει η μεγαλύτερη εκ των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται αυτή η χώρα!!!

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία του εφοριακού που λύνει σταυρόλεξο ενώ περιμένει να εξυπηρετηθεί ουρά 20 ατόμων. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Γ. Πιτσιλής διέταξε έρευνα για το περιστατικό και απείλησε με βαριές καμπάνες. Πολλοί… εξεπλάγησαν από το περιστατικό, οι περισσότεροι, όμως, είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες εικόνες. Δεν υπάρχει ένας έστω Έλληνας που να μην έχει τσακωθεί στο γκισέ κάποιας δημόσιας υπηρεσίας. Δεν υπάρχει έστω κι ένας που να μην έχει παράπονα από δημόσιους υπαλλήλους που έχουν ως μοναδική τους αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Υπάρχουν κι άλλες «καραμπινάτες» περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν καταγραφεί. Για παράδειγμα:

Ο εκβιασμός επιχειρηματία από ελεγκτή της Δ.Ο.Υ. να του καταβάλει ποσό ύψους 50.000 ευρώ ώστε να μην του καταλογίσει τις διαπιστωθείσες φορολογικές παραβάσεις οι οποίες επέσυραν πρόστιμα ύψους 500.000 ευρώ, χαρακτηρίστηκε, εκτός από παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, και ως ανάρμοστη πράξη με αποτέλεσμα να του επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

Υπάλληλος Δ.Ο.Υ. προσέρχεται το πρωϊ στην υπηρεσία υπογράφοντας στο σχετικό βιβλίο παρουσίας τόσο για την προσέλευση όσο και για την αποχώρησή του και στη συνέχεια αποχωρεί χωρίς άδεια του προϊσταμένου ή υπογράφει για την προσέλευση, αποχωρεί και επιστρέφει το μεσημέρι για να υπογράψει για την αποχώρηση, χωρίς να προσφέρει τις υπηρεσίες που νόμιμα ο προϊστάμενος του αναθέτει. Επιπλέον απέχει αδικαιολόγητα από την εκτέλεση των καθηκόντων του καθώς σχεδόν καθημερινά απουσιάζει χωρίς νόμιμη άδεια του προϊσταμένου, με αποτέλεσμα να διωχθεί πειθαρχικά για τα παραπτώματα α) της μη τήρησης του ωραρίου, β) της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του και γ) της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας.

Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. έχοντας πρόσβαση στο σύστημα taxis και σε φορολογικά στοιχεία φορολογουμένων εκτός της αρμοδιότητάς του, χορηγούσε σε τρίτα πρόσωπα μέσω e-mails, πληροφορίες και στοιχεία φυσικών ή νομικών προσώπων, όπως τις διευθύνσεις τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, τις πηγές των εισοδημάτων τους, στοιχεία διαχειριστών και ομορρύθμων εταίρων στις περιπτώσεις εταιρειών κλπ.

Προϊστάμενος του Τμήματος Εσόδων μίας Δ.Ο.Υ. εξέδωσε παρανόμως, κάνοντας χρήση του κωδικού taxis και τη σφραγίδα άλλης υπαλλήλου, δύο αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας (Α.Φ.Ε.) σε δύο συγγενικά της πρόσωπα τα οποία είχαν συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 180.000 € ο πρώτος και 6.000 € ο δεύτερος, βεβαιωμένες σε άλλη Δ.Ο.Υ. και παρότι ήταν υπόχρεοι δεν είχαν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και δηλώσεις Φ.Π.Α.

Υπάλληλος ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος δωροληψίας επειδή πρότεινε να λάβει χρήματα με σκοπό να μην καταχωρίσει φορολογική παράβαση κατά εταιρείας που είχε υποβληθεί σε έλεγχο για τη μη έκδοση απόδειξης πώλησης αγαθών. Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Υπάλληλος ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης διότι εισέπραξε μερική καταβολή οφειλής από φορολογούμενο χωρίς να την καταχωρίσει στο σχετικό μητρώο του φορολογούμενου, ενώ παρακράτησε το σχετικό ποσό για τον εαυτό του.

Υπάλληλοι ΔΟΥ κρίθηκαν ένοχοι ο ένας για απόπειρα εκβίασης κατ' επάγγελμα και παθητική δωροδοκία και ο άλλος για απλή συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις επειδή εκβίαζαν επιχειρηματία κατά τον έλεγχο της επιχείρησης να τους δώσει χρηματικό ποσό, το οποίο και έλαβαν, προκειμένου να μην του καταλογίσουν φορολογικές παραβάσεις που διαπίστωσαν. Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν έξι χρόνια κάθειρξη και αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρία έτη.

Αυτά για εφοριακούς, όμως, παντού υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που είτε κάνουν λαμογιές, είτε εκβιάζουν πολίτες, είτε είναι απλά βολεμένοι τεμπέληδες. Και το χειρότερο είναι ότι αυτοί προσβάλλουν και τους υπόλοιπους δουλευταράδες, τους τίμιους δημόσιους υπαλλήλους.

Ποιος δεν έχει δει εργαζόμενο πίσω από γκισέ να ασχολείται με το… κινητό του, το πλέξιμο ή να κάνει κουτσομπολιό όταν γίνεται χαμός; Ποιος δεν έχει δει να εργάζεται ένας με αυταπάρνηση (το κορόιδο της υπηρεσίας) και πέντε να χαζογελάνε;

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ατιμωρησία. Το βόλεμα, η σιγουριά ότι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους, η μονιμότητα τους κάνει να είναι σε… άλλο κόσμο. Μόλις πρόσφατα υπάλληλοι επέστρεψαν στον ΕΦΚΑ παρ’ ότι είχαν κατηγορηθεί για οικονομικές ατασθαλίες. Ακόμη και… παιδεραστές εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να εργάζονται σε σχολεία με παιδιά.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Το κράτος δεν τολμά ή δεν μπορεί να τιμωρήσει τους επίορκους υπαλλήλους. Μπλέκονται τα πειθαρχικά συμβούλια, πέφτουν τα τηλέφωνα από τον… μπάρμπα στην Κορώνη «έλα μωρέ, είναι καλό παιδί, έχει και οικογένεια να θρέψει», υπάρχουν και οι συνδικαλιστές που καλύπτουν πάντα τις υποθέσεις και η ζωή συνεχίζεται.

Το ελληνικό δημόσιο πάσχει τρομακτικά. Όχι από έναν ανόητο που έλυνε σταυρόλεξο, προφανώς για να… ξεκουράσει το μυαλό του από τους αριθμούς. Αλλά γιατί ο εργοδότης τους, το κράτος δηλαδή, δεν τολμά να κάνει ριζικές τομές. Να ξεπεράσει τους φόβους και το πολιτικό κόστος, να επιβάλει συνεχή αξιολόγηση, έλεγχο πεπραγμένων, ταχύτητα στις τιμωρίες, μετακινήσεις ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά το κυριότερο. Απόλυση άμεσα όταν αποδεικνύεται ότι είναι ντροπή για να υπηρετούν τον Έλληνα πολίτη που τον πληρώνει.

Πρέπει κάποτε να γίνει η μεγαλύτερη εκ των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται αυτή η χώρα. Θα τολμήσει κανείς;