Που εξαφανίζονται οι πακτωλοί δισεκατομμυρίων για το Μεταναστευτικό;
25/10/2016 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που εξαφανίζονται οι πακτωλοί δισεκατομμυρίων για το Μεταναστευτικό;

Ο γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης, αποχωρώντας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, άφησε σαφή υπονοούμενα ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της “μεταναστευτικής Δανιμαρκίας”, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν η Νορβηγία να ξοδεύει περισσότερα από την Ελλάδα για κάθε έναν μετανάστη και πρόσφυγα που δέχεται. Πόσο μάλλον, να του προσφέρει με λιγότερα χρήματα καλύτερες συνθήκες διαμονής (π.χ. σε ξενοδοχεία αντί κοντέϊνερ), ιατρικής περίθαλψης, ψυχολογικής υποστήριξης, κ.ο.κ., απ' ότι η Ελλάδα (βλέπε: Προσφυγικό ώρα μηδέν).

Το Antinews έγινε παραλήπτης σειράς καταγγελιών γύρω από τις συνθήκες που επικρατούν σε αρκετά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων. Κοντολογίς, ότι ενώ γίνεται χορός εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΟΗΕ, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και, βέβαια, το ελληνικό Δημόσιο, οι υπηρεσίες που παρέχονται, είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, επιεικώς κατώτερες των χρημάτων που εισπράττονται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι αρμόδιοι παράγοντες του Δήμου Αθηναίων, έχουν δώσει εντολή σε υπαλλήλους τους που εργάζονται σε κέντρα φιλοξενίας να γυρίζουν δεξιά και αριστερά για να συγκεντρώνουν φάρμακα (!). Είναι απορίας άξιον γιατί πρέπει να μαζεύουν φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, τη στιγμή που για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και την χορήγηση φαρμάκων είναι για παράδειγμα υπεύθυνο το ΚΕΕΛΠΝΟ ή και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που έχουν αναλάβει τα αντίστοιχα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής παρακολούθησης. Και γι' αυτά τα προγράμματα έχουν διατεθεί και τα σχετικά κονδύλια. Ακόμα πιο σοβαρό ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν δίδονται τα σχετικά κονδύλια γι' αυτούς τους σκοπούς (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, κ.ο.κ.), τι τα κάνουν οι αρμόδιες ΜΚΟ, οι κρατικοί και Δημοτικοί φορείς που είναι επιφορτισμένοι με αυτή την αποστολή; Διότι, εάν παίρνουν τα κονδύλια, αλλά, π.χ., φάρμακα δεν υπάρχουν, τότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα, που “εξαφανίζονται” αυτά τα λεφτά;

Γενικότερα, η κατάσταση που επικρατεί σε πολλά από τα κέντρα φιλοξενίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχτηκε το Antinews, είναι επιεικώς απογοητευτική. Όλα, μάλιστα, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια βαθιά διαπλοκή ανάμεσα σε κάποιους τομείς του κράτους, επιχειρηματικούς κύκλους, μερίδα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ελληνικών και ξένων) με αποκλειστικό σκοπό να οικειοποιούνται τεράστια κονδύλια, αλλά στην πράξη να μην παρέχουν το έργο, για το οποίο λαμβάνουν αυτά τα χρηματικά ποσά. Ως εκ τούτου, δεν είναι απορίας άξιον πως η Νορβηγία έχει χαμηλότερο κόστος ανά μετανάστη – πρόσφυγα, απ' ότι η Ελλάδα. Βεβαίως, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το μεταναστευτικό τσουνάμι, το γεγονός ότι οι ελληνικές και ξένες ΜΚΟ “έπεσαν” μαζικά στο Μεταναστευτικό, ήταν εμφανές ότι δεν το έκαναν μόνον λόγω της “ανθρωπιστικής ευαισθησίας”, αλλά και για τον πακτωλό εκατομμυρίων από ΕΕ και άλλους Οργανισμούς. Και πως να μην συμβεί κάτι τέτοιο, όταν, για παράδειγμα, ακούγεται πως στέλεχος διεθνούς Οργανισμού σε κέντρο φιλοξενίας στην Αθήνα παίρνει 7.000 μηνιαίως; Φανταστείτε τι “γλέντι” γίνεται, λοιπόν. Σε όλους αυτούς πρέπει να προστεθούν οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Εννοείται, βέβαια, ότι μεταξύ αυτών, υπάρχουν αρκετές συνεπείς και με υψηλό επαγγελματισμό Υπηρεσίες και Οργανώσεις που δικαιολογούν τα κονδύλια που παίρνουν.

Ωστόσο, το να μαζεύουν εκατοντάδες ανθρώπους σε ένα κέντρο δίχως να έχουν φάρμακα, ή να τους στέλνουν ασυνόδευτους στα νοσοκομεία για εξετάσεις, είναι τουλάχιστον αστείο και να το συζητάμε. Για σκεφτείτε, ο άλλος που έχει έλθει από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή την Αφρική, και δεν γνωρίζει ούτε λέξη στα ελληνικά, να τον στείλετε μόνο του, και με δικά του έξοδα, να πάει σε ελληνικό νοσοκομείο. Εδώ δεν βρίσκουμε εμείς σαν Έλληνες την άκρη, θα την βρουν αυτοί; Κάτι που, εκτός των άλλων, σημαίνει και περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος δημόσιας υγείας, αφού, σε αρκετές περιπτώσεις, ενδεχομένως δεν χρειάζεται πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους να φτάσουν μέχρι το νοσοκομείο για να εξεταστούν. Αντίθετα, θα έπρεπε οι περιπτώσεις τους να αντιμετωπίζονται μέσα στα κέντρα όπου ζουν. Άραγε, οι αρμόδιοι τους οποίους έχει τοποθετήσει σε κέντρα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να τα επιβλέπουν, έχουν την απαραίτητη κατάρτιση, γνωρίζουν -κι' αν ναι, πως τα αντιμετωπίζουν- αυτά τα προβλήματα; 'Η πρόκειται για ερασιτέχνες “ψευτοκομισάριους”, τους οποίους δουλεύουν ψιλό γαζί οι επαγγελματίες είσπραξης των κονδυλίων;

Όλα αυτά δεν δείχνουν απλά σοβαρές δυσλειτουργίες, αλλά ότι το πράμα έχει “σαπίσει” στα κέντρα φιλοξενίας, ότι ουδείς ενδιαφέρεται να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια τόσο μεγάλη μάζα ανθρώπων, και ότι το μόνο για το οποίο άπαντες ενδιαφέρονται, είναι να μπουν στα ταμεία τους τα κονδύλια για το Μεταναστευτικό. Επειδή, όμως, το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό είναι μια ωρολογιακή βόμβα, όσο χειρότερες είναι οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης, τόσο μεγαλύτεροι κίνδυνοι εγκυμονούν για μικρές και μεγάλες εκρήξεις. Και μην ξεχνούμε: Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, το πιθανότερο, θα μείνουν το λιγότερο για 1-2 χρόνια εδώ. Στο μεταξύ, οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία είναι ανύπαρκτες, ενώ με το σταγονόμετρο οι “εταίροι” μας παίρνουν μετανάστες – πρόσφυγες. Εφόσον, λοιπόν, δίνονται κονδύλια, τουλάχιστον ας μην ροκανίζονται, αλλά ας πιάνουν τόπο. Ανεξαρτήτως των παραπάνω, πάντως, εκτιμάται πως αρκετοί από αυτούς που “λιάζονται” έχουν γίνει καπνός, αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που περνούν παράνομα από γειτονικές χώρες προς την Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται στις πέντε - οκτώ χιλιάδες τους τελευταίους μήνες. Στο μεταξύ, όμως, έρχονται και άλλοι για να γεμίζουν την εδώ δεξαμενή που αδειάζει έστω και λίγο. Άρα, οι “επαγγελματίες των κονδυλίων” γνωρίζουν πολύ καλά ότι η “φάμπρικα” του Μεταναστευτικού, και, άρα, η ροή των κονδυλίων, θα δουλεύει για αρκετά χρόνια ακόμη.

Σε αυτό το σκηνικό που προκαλεί πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, έρχονται να προστεθούν και κάποιες εξαιρετικά περίεργες φήμες. Όπως για παράδειγμα ότι σε μεγάλο κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων, υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά ναρκομανών και αστέγων (!). Αν είναι δυνατόν, μαζί με οικογένειες, εγκύους, αλλοδαπούς από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου, να βάλουν και τέτοιους! Εάν θέλουμε να τινάξουμε στον αέρα ένα τέτοιο μέρος, είναι η ιδανική συνταγή. Με την ευκαιρία, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, έχουν δει τι συμβαίνει στο Πεδίον του Άρεως; Ότι δίπλα στο άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου έχει αναπτυχθεί ένας ολόκληρος καταυλισμός, όπου έχουν κατασκηνώσει δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ναρκομανείς, και στους οποίους κάθε τόσο καταφθάνουν τα βαποράκια για να τους πουλήσουν τις δόσεις τους; Και πάρα πέρα, άστεγοι και κάποιοι λίγοι πια μετανάστες; Καλά, για την κατάσταση του Πεδίου του Άρεως, του μοναδικού αυτού πάρκου και πνεύμονα πρασίνου στην Αθήνα, καλύτερα να μην μιλήσουμε. Είναι ντροπή. Και τώρα κάποιοι θεωρούν ότι η “λύση” είναι να τους μεταφέρουν δίπλα από τα κέντρα φιλοξενίας; Πόσο ανεγκέφαλος μπορεί να είναι κάποιος για να μετατρέψει τα κέντρα φιλοξενίας σε απέραντες χωματερές ανθρώπων; Απίστευτοι “ερασιτέχνες”, που όμως εισπράττουν παχυλά κονδύλια, αλλά είναι ικανοί να βάλουν φωτιά σε αυτόν τον τόπο.