Πώς δρούσαν οι «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων που εντόπισαν η ΕΛΑΣ
10/05/2016 14:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς δρούσαν οι «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων που εντόπισαν η ΕΛΑΣ

Οι «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων είχαν δυσθεώρητα κέρδη που προσεγγίζουν το… χρέος της Ελλάδας. Αρχηγοί φέρονται, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας Αλβανός υπήκοος, με ισχυρές διασυνδέσεις και δύναμη παρέμβασης σε υπηρεσίες και στα πολιτικά δρώμενα της γειτονικής χώρας, όπως και ένας Ελληνας υπήκοος, συνεργάτης του. Το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό κύκλωμα διακινούσε τόνους ινδικής κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης, χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη με εξωλέμβιες μηχανές και νταλίκες μεταφορικών εταιριών προκειμένου να διοχετεύσουν τις ποσότητες των ναρκωτικών σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία. Σε αυτές τις χώρες οι τιμές των ναρκωτικών είναι… 30 φορές μεγαλύτερες από τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με το κύκλωμα να έχει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η μεγάλη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών εξελίχθηκε σε 15 περιοχές της Αττικής, της Βορείου Ελλάδος και της Ζακύνθου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 15 άτομα, 10 Ελληνες και 5 Αλβανοί, ενώ κατασχέθηκαν 678 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης. Επίσης έχουν κατασχεθεί ένα ταχύπλοο σκάφος και φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, με τα οποία γινόταν η μεταφορά ναρκωτικών. Αξιωματικοί της Αστυνομίας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αναφέρουν ότι το «αρχηγείο» του κυκλώματος ήταν στην Αλβανία, όπου φορτώνονταν οι ποσότητες των ναρκωτικών, ενώ από εκεί με ταχύπλοο σκάφος μεταφέρονταν διά θαλάσσης σε νησιά του Ιονίου και κυρίως στη Ζάκυνθο. Εκεί, μεταφορτώνονταν σε νταλίκες μεταφορικής εταιρίας μαζί με νόμιμο φορτίο προκειμένου να προωθηθούν στις σκανδιναβικές χώρες. Η συγκεκριμένη μεταφορική εταιρία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι νόμιμη και ερευνώνται τα «παρακλάδια» της σε Αυστρία και Βουλγαρία.

Παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις εξελίχθηκαν μέσω Ιντερπόλ στο Οσλο της Νορβηγίας, τον τελικό προορισμό της ποσότητας των 678 κιλών ινδικής κάνναβης, και σήμερα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής με τα συνολικά αποτελέσματα της διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης.

Αρχηγικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος είχε ένας Αλβανός επιχειρηματίας, με τόσο δυνατές επαφές στο δημόσιο βίο της γειτονικής χώρας, οι οποίες του έδιναν τη δυνατότητα ακόμη και να… «ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις, να διώχνει υπουργούς και αξιωματούχους των διωκτικών αρχών», όπως επισημαίνουν, ίσως και υπερβολικά, αστυνομικές πηγές. Παρόμοιο ρόλο και… γενική επίβλεψη της δραστηριότητας του μεγάλου κυκλώματος είχε και Ελληνας που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών.

eleftherostypos.gr