Πολιτιστικός Σύλλογος ο "Ρουβίκωνας": Έχουμε πράγματι τρελαθεί τελείως…
15/04/2017 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολιτιστικός Σύλλογος ο "Ρουβίκωνας": Έχουμε πράγματι τρελαθεί τελείως…

Είναι πράγματι από εκείνες τις ειδήσεις που τις γράφεις, τις διαβάζεις, επιχειρείς να τις αξιολογήσεις αλλά δεν μπορείς. Σε ξεπερνά η κατάντια στην οποία έχει περιπέσει αυτή η χώρα.

Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» δύο και πλέον χρόνια μετά από την εμφάνισή της, αποκτά νομική υπόσταση και γίνεται… πολιτιστικός σύλλογος. Συγκεκριμένα, η επωνυμία του νέου φορέα είναι «Πολιτιστικός Σύλλογος Εργαζομένων “Αθήναιον”» και στους σκοπούς του συγκαταλέγονται η διοργάνωση δράσεων που προωθούν την αλληλεγγύη, η ίδρυση γραφείων, η έκδοση εντύπων κ.ά. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εξελέγη γνωστός αναρχικός και «ιδρυτικό» μέλος του «Ρουβίκωνα», ενώ μέλη της ίδιας συλλογικότητας κατέλαβαν τις υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ. Σήμα-σύμβολο του νέου συλλόγου είναι το αστέρι των αναρχικών, το οποίο στη μέση έχει –καθόλου τυχαία– το γράμμα «Ρ». Η παρθενική συνεδρίαση του προεδρείου έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου σε γνωστή κατάληψη στην πλατεία Εξαρχείων.

Το καταστατικό του «Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων “Αθήναιον”» συντάχθηκε το φθινόπωρο του 2016. Οι σκοποί του συλλόγου περιγράφονται στα πρώτα άρθρα του και εστιάζουν σε πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, η έκδοση εντύπων που διαφημίζουν το έργο του συλλόγου, η ίδρυση γραφείων και καφενείων, καθώς επίσης η δημιουργία χώρων φυσικής άσκησης και ομάδων δημοτικών χορών.

Το Ειρηνοδικείο της Αθήνας ενέκρινε το καταστατικό του σωματείου και διέταξε την εγγραφή του στο βιβλίο σωματείων που τηρείται στο Πρωτοδικείο της Αθήνας στα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» συγκέντρωσε για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας την 8η Μαρτίου 2015 πραγματοποιώντας κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου και την 3η Απριλίου δυναμική συγκέντρωση στο περιστύλιο της Βουλής. Οι «παρεμβάσεις» είχαν γίνει σε ένδειξη συμπαράστασης σε αναρχικούς απεργούς πείνας. Το διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, μέλη της ίδιας ομάδας πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις ή καταδρομικές επιθέσεις σε εταιρείες, πρεσβείες και προξενεία, γραφεία κομμάτων και ΜΜΕ, το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ κ.ά. Την 1η Απριλίου περίπου 15 άτομα, μέλη του «Ρουβίκωνα», πέταξαν φέιγ βολάν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τρεις αποπειράθηκαν να μπουν στο εσωτερικό αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικούς. Τέσσερις μέρες αργότερα, μπήκαν στο δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά, ενώ το περασμένο Σάββατο αποπειράθηκαν να κάνουν «ντου» σε καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά παρεμποδίστηκαν και προσήχθησαν από αστυνομικούς που κατέγραφαν τις κινήσεις τους.

Δηλαδή για να καταλάβουμε. Αναρχικοί που μπουκάρουν όπου γουστάρουν παράνομα, που συμπαραστέκονται σε αναρχικούς οι οποίοι συλλαμβάνονται σε επεισόδια και που προκαλούν με τη στάση τους αποφάσισαν να μετεξελιχθούν σε πολιτιστικό σωματείο; Να κάνουν και εκδηλώσεις με δημοτικούς χορούς; Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας άραγε; Αντί να τους μπουζουριάζουν θα τους δίνουν και επιχορήγηση ως πολιτιστικό σωματείο;

Και τι γίνεται άραγε με τα Εξάρχεια; «Ρουβίκωνες» δεν είναι όλοι εκείνοι που κάνουν παρέλαση με όπλα στην πλατεία; Που απειλούν όποιον τολμά να πατήσει το πόδι του στο… Εξαρχιστάν; Που καίνε και σπάνε ό,τι βρουν χωρίς κανείς να τολμά να τους σταματήσει;

Το πρόβλημα δεν είναι αν και πότε θα καθαρίσουν τα Εξάρχεια. Ποιος θα σταματήσει τους αναρχικούς και τι θα γίνει ώστε να έχουμε επιτέλους μια νομιμότητα στην περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει διαβρωθεί με τέτοιο τρόπο που ανέχεται ως κάτι φυσιολογικό να διαβάζει ότι οι μπαχαλάκηδες κάνουν πολιτιστικό σωματείο για να αναδείξουν τι; Τον πολιτισμό τους; Τον ακτιβισμό τους με το να μπουκάρουν και να κλέβουν; Κάποιοι σαν κι αυτούς δεν έκαναν ένοπλες ληστείες σε τράπεζες και τις ονόμαζαν «απαλλοτριώσεις»;

Έχουμε πράγματι τρελαθεί τελείως…