Περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες επαναπροωθούνται σήμερα στην Τουρκία-Tρεις αλληλέγγυοι βούτηξαν στην θάλασσα για να εμποδίσουν την αναχώρηση του πλοίου
08/04/2016 15:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες επαναπροωθούνται σήμερα στην Τουρκία-Tρεις αλληλέγγυοι βούτηξαν στην θάλασσα για να εμποδίσουν την αναχώρηση του πλοίου

Ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μετά από πέντε ημέρες παύσης, η διαδικασία των επαναπροωθήσεων μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Δικελί, στα πλαίσια της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία. Η διαδικασία της επανεισδοχής στην Τουρκία μέσω Μυτιλήνης, περίπου 150 μεταναστών σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ξεκίνησε σήμερα το πρωί.

Οι πρώτοι 45 μετανάστες (Πακιστανοί) έχουν ήδη επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Μυτιλήνη για το λιμάνι του Δικελί στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ακόμα 100 μετανάστες από Κω και Σάμο θα μεταφερθούν σήμερα στην Τουρκία.

Από νωρίς το πρωί έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Λέσβου αλληλέγγυοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις επαναπροωθήσεις. Μάλιστα τρεις από αυτούς βούτηξαν στην θάλασσα προκειμένου να εμποδίσουν την αναχώρηση του πλοίου. Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε στην προσαγωγή τους.

Το πλοίο "Λέσβος" αναχώρησε για το Δικελί της Τουρκίας, με περίπου 45 μετανάστες. Ένταση δημιουργήθηκε πριν την αναχώρηση του πλοίου, όταν αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να εμποδίζουν την αναχώρηση του πλοίου διαμαρτυρόμενοι κατά της συμφωνίας για την επανεισδοχή. Οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν, μετά την επέμβαση της αστυνομίας και του λιμενικού.

Mε το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» αναμένεται να μεταφερθούν 100 μετανάστες προερχόμενοι από την Κω και τη Σάμο οι οποίοι και θα φτάσουν στη Λέσβο με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ».

Στο σύνολό τους, οι μετανάστες θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές στο λιμάνι της πόλης Δικελί απέναντι από τη Μυτιλήνη. Τους μετανάστες κατά τη διαδικασία της επανεισδοχής θα συνοδεύουν, όπως έγινε και την περασμένη Δευτέρα, ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη. Στα πλοία θα επιβιβασθούν, επίσης, και ομάδες ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης για να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόοπτα στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί.

e-typos.com