Παραιτήθηκε από την Επιτροπή για το Σύνταγμα ο καθηγητής Π. Παραράς
07/10/2016 15:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραιτήθηκε από την Επιτροπή για το Σύνταγμα ο καθηγητής Π. Παραράς

Παραιτήθηκε από την Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο καθηγητής και επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Πέτρος Παραράς, έπειτα από την αποκάλυψη του ρόλου του στην επιτροπή για την εκλαΐκευση του Συντάγματος της Χούντας και την ομοβροντία επικρίσεων για την συγκρότηση της Επιτροπής από την νομική κοινότητα αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η παραίτησή του ακολουθεί το σάλο που προκλήθηκε για συμμετοχή του σε επιτροπή της Χούντας για την εκλαΐκευση του Συντάγματος των συνταγματαρχών, μετά από καταγγελία που έκανε από το βήμα της Βουλης ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Παραράς επικαλείται ως λόγους της παραίτησης του την τελική σύνθεση της Επιτροπής, η συμμετοχή στην οποία «δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου», εφόσον ο ρόλος της αφορά την ακρόαση θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και «τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου».

«Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος», επισημαίνει.

Η επιστολή του Π. Παραρά

«Κατόπιν προτροπής του φίλου μου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απεδέχθην να μετάσχω σε επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την προεδρία της οποίας, όπως με πληροφόρησε, θα προτεινόταν να αναλάβει ο ακαδημαϊκός κ. Μ. Σταθόπουλος. Πληροφορήθηκα όμως χθες ότι παρόμοια επιστημονική επιτροπή θα συγκροτηθεί στο μέλλον.

»H αρμοδιότητα της επιτροπής διαλόγου, όμως, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Όμως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στο χώρο του δημοσίου δικαίου.

»Άλλωστε, ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την τήρηση αρχών δημοκρατίας και σεβασμού, τις οποίες ορισμένες πλευρές φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένες να τηρήσουν, όπως προκύπτει από τις αήθεις και έωλες επιθέσεις στο πρόσωπο μου. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και δικαστική κοινότητα έχει πλήρη αντίληψη για εμένα. Δεν επιτρέπω σε κανέναν υβριστή να αμφισβητεί το δημοκρατικό μου ήθος.

»Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για την τιμή που μου κάνατε, αλλά για τους παραπάνω λόγους υποβάλλω την παραίτησή μου από την ανωτέρω επιτροπή».

imerisia.gr