Όταν οι Γερμανοί έφυγαν από την Αθήνα [βίντεο]
12/10/2016 19:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν οι Γερμανοί έφυγαν από την Αθήνα [βίντεο]

72 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο το πρωί της 12ης Οκτωβρίου του 1944 όταν οι καμπάνες στις εκκλησίες της Αθληνας χτύπησαν χαρμόσυνα και οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους για να γιορτάσουν την απελευθέρωσή τους από τους Γερμανούς.

Στις 8 το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο στρατηγός Φέλμι συνοδευόμενος από το δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο κατάθεσε ένα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, ενώ ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών εγκατέλειπαν από νωρίς την Αθήνα διαμέσου της Ιεράς Οδού.

Στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από 3,5 χρόνια και ένας στρατιώτης με το λάβαρο της κατοχής παραμάσχαλα αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο.

Οι πολίτες όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το χώρο της Πλατείας Συντάγματος, ποδοπάτησαν το στεφάνι που είχαν καταθέσει οι ναζιστές και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια.

Εκείνο την ημέρα υπήρξαν και συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και Ελλήνων εργατών με τους ναζί δολιοφθορείς, οι οποίοι θέλησαν να καταστρέψουν το εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι. Επίσης σημαντικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά ανατινάχθηκε από τους αποχωρούντες Γερμανούς.

Από εκείνη την ημέρα είναι και τα κινηματογραφικά πλάνα με μουσική επένδυση Χατζιδάκι:

eleftherostypos.gr