Όλο το παρασκήνιο από το τουρκικό ναρκώπλοιο και τους ελληνικούς πυροβολισμούς
04/07/2017 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλο το παρασκήνιο από το τουρκικό ναρκώπλοιο και τους ελληνικούς πυροβολισμούς

Πυρ κατά τουρκικού φορτηγού πλοίου στα πλαίσια καταδίωξής του άνοιξε χθες το Ελληνικό Λιμενικό 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά της Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Καταγγελία που έφτασε στη Λιμενική Αρχή Ρόδου και προερχόταν από αμερικανική πηγή -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες-, υποστήριξε ότι το τουρκικό πλοίο «ACT» μετέφερε ναρκωτικά.

Άμεσα χτύπησε συναγερμός και πλωτό του Λιμενικού προσέγγισε το φορτηγό πλοίο, ζητώντας του να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος.

Ο πλοίαρχος του «ACT» δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές, χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του.

Αντιθέτως, το «ACT» προσπάθησε να ξεφύγει τον έλεγχο αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι να περάσει τα ελληνο- τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Το Λιμενικό Σώμα ενημέρωσε τους Τούρκους συναδέλφους τους, οι οποίοι σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα έφτασαν στο σημείο.

Τουρκικά δημοσιογραφικά site προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση κάνοντας λόγω για «θερμό επεισόδιο», όμως η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν σε ασυνήθιστα «κατεβασμένους» τόνους σε σύγκριση άλλων δελτίων τύπου.

Ανακοίνωση

«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ‘‘ΜV ACT’’ εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτή κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών, που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με τη διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και το τουρκικό Λιμενικό είχε την ίδια πληροφόρηση για το πλοίο -ότι δηλαδή μεταφέρει ναρκωτικά- για αυτό έστω και άτυπα φαίνεται πως ο επιδιωκόμενος έλεγχος και η καταδίωξή του έγινε εις γνώση των τουρκικών αρχών. Ο Τούρκος πλοίαρχος Sami Kalkavan έδωσε συνέντευξη στο CNN Τurk επιβεβαιώνοντας ότι το Ελληνικό Λιμενικό είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές το πλοίο να σταματήσει.

«Ενώ το πλοίο περνούσε από το νησί της Ρόδου, το Λιμενικό ζήτησε να τραβηχτεί το πλοίο άμεσα στο λιμάνι της Ρόδου. Είπαν ότι θα κάνουν έλεγχο, αλλά εμείς αρνηθήκαμε. Μας είπαν ότι αν δεν σταματήσουμε, θα ανοίξουν πυρ. Και έκαναν αυτό που είπαν. Αυτή τη στιγμή είναι εμφανείς 16 τρύπες στο πλοίο. Δεν καταλάβαμε ποιος είναι ο λόγος. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μπει νερό, αλλά περάσαμε μεγάλο κίνδυνο. Αυτοί είναι κακομαθημένοι για τα καλά».

eleftherostypos.gr