Οκτώ χρόνια κάθειρξη στον Τάσο Μαντέλη – αφέθηκε ελεύθερος
28/07/2017 15:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οκτώ χρόνια κάθειρξη στον Τάσο Μαντέλη – αφέθηκε ελεύθερος

Κάθειρξη 8 ετών αλλά ελεύθερος μέχρι το Εφετείο, αφού ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής του μέχρι τότε, ήταν η ετυμηγορία του Εφετείου Κακουργημάτων για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, ο οποίος είναι ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο οποίος καταδικάζεται για υποθέσεις δωροδοκίας. Το δικαστήριο αφού προηγουμένως είχε αποφανθεί πως το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο για τον πρώην υπουργό, του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών για τη "χορηγία" των 450.000 γερμανικών μάρκων, την οποία ομολόγησε. Από τους συγκατηγορούμενούς του δύο ακόμα, το στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργίου, και ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς, κρίθηκαν ένοχοι. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας είπε: "Ευχαριστούμε για την άψογη διαδικασία. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η απόφασή μας". Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Μαντέλης πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που "απαίτησε" μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ και καταδικάσθηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στον 72χρονο πρώην υπουργό αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργίου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Επίσης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς. Αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητική δωροδοκία. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν η Αντωνία Μάρκου (ελλείψει δόλου), και ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης, και αυτό ελλείψει δόλου.

Τα λεφτά

Ο Τάσος Μαντέλης και ο Γ. Τσουγκράνης, είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμ. μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο. Αφορά στο ποσό των 175.000 ευρώ, που έχει κατασχεθεί, και ακόμη 55.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για μία κίνηση να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι το νόμο ώστε να τύχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση. Το δικαστήριο όμως απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί. Επίσης έκανε δεκτή τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 500.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη.

capital.gr