Οι αγρότες ήρθαν για διάλογο – Εισέπραξαν τελικά ξύλο και χημικά [εικόνες & βίντεο]
08/03/2017 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αγρότες ήρθαν για διάλογο – Εισέπραξαν τελικά ξύλο και χημικά [εικόνες & βίντεο]

Με επεισόδια σημαδεύτηκε η απόβαση των αγροτών στην Αθήνα. Εγιναν άγριες συμπλοκές έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ υπήρξε ένταση και έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αγρότες έχουν πάρει πλέον απογοητευμένοι το δρόμο της επιστροφής. Αποχώρησαν από το κέντρο της Αθήνας για τον Πειραιά παίρνοντας τον δρόμο για την Κρήτη. Μεταξύ των αγροτών ωστόσο, επικρατεί ήδη προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση, αφού τελικά δεν στάθηκε δυνατό να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους ούτε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντιθέτως, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ- τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη, όσο και αργότερα στην Κουμουνδούρου.

Πλέον, οι εκπρόσωποι των αγροτών αναμένεται με την επιστροφή τους στην Κρήτη να συσκεφθούν για να αποφασίσουν αν και πως θα υπάρξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους.

Αγρια επεισόδια νωρίτερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζε η περιοχή γύρω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα στους αγρότες και τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι αγρότες φτάνοντας στο υπουργείο αντίκρισαν τις κλούβες των ΜΑΤ και τις αστυνομικές δυνάαμεις να είναι μπροστά στην είσοδο και να μην τους επιτρέπουν να προχωρήσουν. Σε αυτή τη θέα οι αγρότες εξαγριώθηκαν και επιτέθηκαν στις κλούβες με τους αστυνομικούς να τους απωθούν με χρήση χημικών.

Λίγη ώρα αργότερα και αφού η κατάσταση είχε ηρεμήσει προσωρινά, οι αγρότες εξαγριώθηκαν και πάλι, αφού αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία τους ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Ακολούθησε πετροπόλεμος και κυνηγητό, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 4 προσαγωγές. Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία παραμένουν κλειστοί.Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και αφορολόγητο, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τα επίμαχα νομοσχέδια.

Οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν λίγο μετά τις 7 το πρωί στον Πειραιά αποφασισμένοι όπως λένε να πάρουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για ελάφρυνση των ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων που αφορούν τον κλάδο τους. Αμέσως μετά την άφιξή τους, οι αγρότες της Κρήτης μετέβησαν με τον ηλεκτρικό από τον σταθμό του Πειραιά στην πλατεία Βάθης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία τους.

«Με τη σκέψη καθαρή, είμαστε όλοι εδώ για να δώσουμε τη νίκη στους αγρότες. Ήρθαμε να φέρουμε ζεστά αποτελέσματα. Είμαστε δυνατοί. Θα διεκδικήσουμε όσα μας φόρτωσαν στην πλάτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους αγρότες.

Αποστόλου: Αλλο ο διάλογος και άλλο οι τραμπουκισμοί

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου σχολιάζοντας τυα επεισόδια είπε: «δεν θα ήταν ποτέ όμως δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του Υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αποστόλου έχει ως εξής: Τις τελευταίες ώρες έχουμε το θλιβερό φαινόμενο να σημειώνονται επιθέσεις με ξύλα και πέτρες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συγκέντρωση αγροτών από την Κρήτη. Παρότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο Υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα. Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους. Δε θα ήταν ποτέ όμως δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του Υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων. Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του Υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη. Άλλο όμως ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν.

eleftherostypos.gr